Enflamasyon nedir? Neden olur? İltihap giderici yiyecekler nelerdir? Enflamasyon, bağışıklık sistemi hastalıkları nedir nasıl geçer?

Enflamasyon Nedir? Neden Olur? İnflamasyon Nasıl Geçer?

Enflamasyon nedir? Neden olur? İltihap giderici yiyecekler nelerdir? Enflamasyon, bağışıklık sistemi hastalıkları nedir nasıl geçer?


Enflamasyon (inflamasyon) vücudun yaraya ve enfeksiyona karşı verdiği tepkidir. Yani vücudun içinde veya dışında herhangi bir bölgede bir enfeksiyon veya yara meydana geldiğinde, bağışıklık sistemi o bölgeyi iyileştirmek için uyarılır. Metabolizma ayrıca herhangi bir bakteri veya virüse karşı da o bölgeyi korumaya alır.


enflamasyon nedir


Enflamasyon neden olur?

Bağışıklık sisteminin kendini korumaya alması durumunda enflamasyon olur yani iltihaplanma. Örneğin arı sokması durumunda o bölge şişer. Veya vücudun içinde veya dışında herhangi bir bölgede bir yara, bakteri, virüs veya enfeksiyon olduğunda enflamasyon olur.


İnflamasyon türleri akut enflamasyon ve kronik enflamasyon olarak ikiye ayrılır.


Akut enflamasyon günler veya aylar içinde oluşabilir. Hatta bazen yıllar içinde. Enflamasyonun meydana geldiği bölgeye, kişiye ve duruma göre değişiklik gösterir.

Akut enflamasyon için bademcik iltihabı, boğaz iltihaplanması veya kulak iltihabı gibi durumları ekleyebiliriz. Peki bunlar nasıl geçer? Yani enflamasyon nasıl geçer? Boğaz iltihabı için ne iyi gelir? Veya kronik enflamasyona bağlı hastalıklar nasıl geçer? Yazımızın ilerleyen bölümünde değineceğiz.


enflamasyon nasıl geçer


Kronik enflamasyon neden olur? Şeker ve hamur işi (gluten) ağırlıklı beslenme ve buna bağlı olarak obezite, sigara kullanımı, düşük cinsel hormonlar, stres ve uyku problemleri kronik enflamasyona neden olur. Bu durumda eliminasyon diyeti yapmak gerekebilir.

Enflamasyona bağlı hastalıklar neler?

Astım, kronik ülser, ms hastalığı, tüberküloz, romatoid artirit, fibromiyalji, periodontit, faranjit, ülseratif kolit, crohn hastalığı, sinüzit, aktif hepatit gibi hastalıklar enflamasyona bağlı hastalıklardır.

Bu hastalıklar kontrol altına alınıp tedavi edilmezlerse sonunda kanserler oluşabilir. Bu yüzden inflamasyon önemli ve ciddi bir durumdur.

Enflamasyon nasıl geçer?

Enflamasyon akut mu yoksa kronik mi önce buna bakılmalı. Akut enflamasyonlarda yani böcek sokması veya boğaz iltihabı nasıl geçer? Gerekli ilaçların kısa süreli olarak tedavi amacıyla kullanılması ile. Eğer kronik enflamasyon söz konusuysa yine durum incelenip, bir beslenme listesi oluşturulması ve diyet yapılması önerilir.


Özellikle ülseratif kolit, sedef hastalığı, crohn hastalığı gibi kronik enflamasyon durumlarında doktor kontrolü altında beslenme şeklinin değiştirilmesi ve glutenden, şekerden, süt ve süt ürünlerinden uzaklaşılarak bir diyet uygulanması çok yardımcı olmaktadır.

İnflamasyon giderici besinler ve vitaminler

Enflamasyon giderici anti enflamatuar yiyecekler hangileri?

anti enflamatuar yiyecekler


İltihap giderici anti-inflamatuar veya anti-enflamatuar olarak geçen yiyecekler şunlar :


  • Organik sızma zeytinyağı
  • Ispanak, kale gibi yeşil yapraklı sebzeler
  • Çiğ badem, çam fıstığı, çiğ ceviz
  • Somon, tuna, sardunya gibi taze tutulmuş balıklar
  • Berry olarak geçen çilek, yabanmersini gibi meyveler
  • Yeşil çay
  • Kırmızı pul biber, karabiber, zerdeçal, zencefil, tarçın, karanfil

Bunlar iltihap giderici yiyeceklerdir. Ayrıca sarımsak da anti-enflamatuar yiyeceklerdendir.


Bağışıklık sistemi hastalıklarında, bağışıklık sistemini güçlendirmek ve iltihabı ortaya çıkartan sebebi tespit edip kontrol altına almak gerekir. Beslenme şeklini değiştirip, kişiye uygun bir diyetle enflamasyon azalmakta ve geçmektedir.


Enflamasyon Nedir? Neden Olur? İnflamasyon Nasıl Geçer?


Kuşburnu çayı; mide kramplarına ve sindirim bozukluklarına iyi gelir. Aynı zamanda göz sağlığı için birebirdir.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler