Vitaminlerin yararları hangi vitamin neye iyi geliyor? Sebze ve meyvelerdeki vitaminler nelerdir?

Vitaminler | Hangi Vitamin Neye İyi Gelir?

Vitaminlerin yararları hangi vitamin neye iyi geliyor? Sebze ve meyvelerdeki vitaminler nelerdir?

Vitaminler

Hangi yaşta olursak olalım, vitaminler hayatımızın içinde olmalıdır. Vitaminler, hayvansal ve bitkisel kaynaklı besinlerde bulunan organik bileşiklerdir. Örneğin kapsüllerle alınan, aşırı vitamin desteğinin vücudumuza zararı olabileceği gibi, bazı vitamin eksiklikleri de hastalıklara yol açabilir. Mesela sıkça duyduğumuz C vitamini tam bir hayat kurtarıcıdır. Çünkü vücudun direncini artırır. Aslında tüm meyve ve sebzeler vitamin deposudur.

Hangi vitamine ihtiyaç duyduğunuzu bilmeniz önemli bir detaydır. Bakalım şimdi hangi vitamin neye iyi gelir?

Vitaminlerin yararları

A Vitamini : En çok ıspanak, yumurta sarısı, kayısı, patates, havuç, süt ve mangoda bulunuyor. A vitamininin göz sağlığına, hücre ve doku gelişimine, diş ve kemik gelişimine faydaları var. A vitamini az veya düşük olan kişilerde; yorgunluk, diş ve diş eti hastalıkları, gözyaşı kuruluğu, büyüme geriliği, tat alamama ve gece körlüğü saptanmaktadır.

patatesteki vitaminler

C Vitamini : C vitamini; greyfurt, brokoli, portakal, yeşil biber ve çilekte bulunuyor. C vitamininin önemli derece bir antioksidan olduğunu biliyor musunuz? Aynı zamanda c vitamini diş ve diş eti hastalıklarından korur, yaraların kolay iyileşmesini sağlar, sindirim sisteminde demir emiliminin hızlanmasına sebep olur ve kemik ve kasların gücünü artırır. Ve tabi ki kanser de dahil olmak üzere, vücudu pek çok hastalığa karşı güçlendirir. C vitamini eksik olan kişilerde anemi görülebilir. Sindirim bozuklukları, iştah kaybı, eklem hastalıkları, cilt kanamaları ve güçsüz kaslara neden olabilir.

D Vitamini : Somon balığı, yumurta, yulaf ezmesi, süt ve margarin tam bir D vitamini deposudur. D vitamini kalsiyum ve fosforun sindirim sisteminden emilimini sağlar. Sağlıklı sinir sistemi ve normal kalp fonksiyonlarının devamlılığında rol alır. Ayrıca böbreklerdeki kalsiyum kaybını önler. Vücudunuzdaki d vitamini az olduğu zaman; diş bozuklukları, yetersiz kalsiyum emilimi, kemik bozuklukları, böbreklerde fosfor retansiyonu ve kemik sertliğinin azalması semptomları görülebilir.

sütteki vitaminler

E Vitamini : E vitamini; ton balığı, badem, ıstakoz, fıstık ezmesi, buğday, zeytinyağı ve ayçiçeğinde bulunuyor. E vitamini doymamış yağ asitlerini oksijenin hasar verici etkisine karşı koruyor. Aynı zamanda e vitamininin; kırmızı kan hücreleri de dahil olmak üzere tüm vücut hücrelerini koruyan kuvvetli antioksidan etkisi var. E vitamininin cinsel gücü artırıcı özelliği vardır. Vücudunuzdaki E vitamini az olduğunda, kaslarda yağ depolanır ve kuru bir cildiniz olur. Ayrıca üreme sistemi bozukluğuna ve kalp ve diğer kaslarda bozulmaya yol açar.

Meyve kilo aldırır mı?

Hangi vitamin neye iyi gelir?

B1 Vitamini : En çok fındık, avokado, kuru fasulye, tahıl, sakatat, yulaf ezmesi, bira mayası ve karnabaharda bulunuyor. B1 vitamininin sinir sistemine, karbonhidrat sindirimine ve kas dokusunu artırmaya faydaları var. B1 vitamini az veya düşük olan kişilerde; felç, kilo kaybı, depresyon, kabızlık, sersemlik ve yorgunluk saptanmaktadır. B1 vitamini vücudun enerji üretmesinde en önemli rolü üstlenmektedir.

tahıldaki vitaminler

B6 Vitamini : Kavun, hindi, patates, sığır eti, muz, tavuk, ıspanak ve somon balığı tam bir B6 vitamini deposudur. B6 vitamininin antikorların oluşumunda önemli etkisi vardır. Ayrıca yağ ve karbonhidrat mekanizmasını düzenler. Vücuttaki fazla sıvıyı atar, cildi güzelleştirir ve hemoglobin üretimini sağlar. B6 vitamin eksikliği; anemiye, kol ve bacaklarda kramplara, öğrenme bozukluklarına, cilt hastalığına ve sinirliliğe yol açar.

B12 Vitamini : B12 vitamini; yoğurt, tavuk, süt, mozarella peyniri, balık, ton balığı, yulaf ezmesi ve sığır etinde bulunuyor. B12 vitamini kalsiyum emilimi sağlayarak, çocukların büyümesini hızlandırır. Aynı zamanda B12 vitamininin; kırmızı kan hücresi yapımında, aneminin önlenmesinde ve sinirlerin gelişiminde önemli etkisi vardır. Vücudunuzdaki B12 vitamini az olduğunda, iştahsızlık, yorgunluk, kısırlık, anemi, sinirlilik, depresyon ve çocuklarda büyüme yavaşlığı görülür.

balıktaki vitaminler

Folik Asit : En çok; kuşkonmaz, nohut, ıspanak, barbunya, mercimek, portakal, yulaf ezmesi, pirinç ve ekmekte folik asit vardır. Folik asit; özellikle hamilelik döneminde, sağlıklı kırmızı kan hücresi üretir. Vücutta yeteri kadar folik asit bulunmazsa bu; anemi, sindirim sistemi hastalıkları ve B12 eksikliğine sebep olur.

B Grubu Vitaminler

Tiyamin (B1), Riboflavin (B2), Niyacin (B3), pantotenik asit (B5), Piroksin (B6), Biotin (B7), Folik asit (B9) ve Siyanokobalamin (B12) b grubu vitaminlerdir. Hücre sağlığı, kırmızı kan hücresi oluşturulması, göz sağlığı, yorgunluk, sağlıklı beyin fonksiyonları, sindirim, iştahsızlık ve sinir sisteminin doğru çalışması için b grubu vitaminler önemlidir.


Vitaminler | Hangi Vitamin Neye İyi Gelir?


Beslenme bozuklukları sadece hormonal değil psikolojik sebeplere de dayanabilir. Sağlıklı beslenme sürecinde hem bir diyetisyen hem de bir psikologdan destek almanız önemlidir.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler