Uykusuzluğa sebep olan yiyecekler hangileri? Uykusuzluk yapan şeyler arasında bu yiyecekleri yemeyin! Peki uyumak için ne yemeli? Kaliteli uyku ne demek?

Uykusuzluk Yapan Uykusuzluğa Sebep Olan Yiyecekler Neler?

Uykusuzluğa sebep olan yiyecekler hangileri? Uykusuzluk yapan şeyler arasında bu yiyecekleri yemeyin! Peki uyumak için ne yemeli? Kaliteli uyku ne demek?

İnsomnia | Uykusuzluk

İnsomnia; uykuya zor dalmak, uykusuzluk, uykuyu alamamak gibi durumlardır. Çoğunlukla orta yaş ve yaşlılık dönemlerinde ortaya çıkıyor. Ciddi bir hastalık gibi gözükmese de, kişinin iş ve sosyal yaşamını önemli derecede etkileyebiliyor.

Uykusuzluğun nedenleri

Uykusuzluk neden olur? Pek çok şey uykusuzluğa sebep olabilir. Özellikle de yediklerimiz. Yemek kalitemiz uyku düzeninden yaşam kalitesine kadar pek çok şeyi etkiliyor. Uykusuzluk için doğal çözümler uygulamak en iyisidir. Eğer uykusuzluk sorunu yaşıyorsanız ya da uykuya dalamamak gibi sorunlarınız varsa, "uykumu alamıyorum" diyorsanız, aşağıdaki yiyeceklerden olabildiğince uzak durmaya çalışmalısınız.

Uykusuzluk

Uykusuzluk yapan uykusuzluğa sebep olan yiyecekler

Çay, kahve, kola gibi kafein içeren içecekler kan dolaşımıyla nörolojik hareketlenmeye sebep olurlar. Bu yüzden geceleri kafeinli içecekler yerine su veya rahatlatıcı bitki çayları içmelisiniz.

Peynirde bulunan tirosin tabii bir aminoasit olup, vücutta epinefrin, dopamin, melanin ve tiroksin sentezinde rol oynar. Dopamin beynin daha aktif olarak çalışmasını sağlar. Bu da uykusuzluğa neden olur.

Gece yenen baharatlı yiyecekler, mide ve bağırsaklara gastrointestinal rahatsızlık verebilir. Midenizde herhangi bir rahatsızlık varsa gece baharatlı yiyecekler tüketmemelisiniz.

Uykusuzluk yapan şeyler

İşlenmiş et de tıpkı peynir gibi tirosin içerir ve bu da beynin gece aktif olmasına sebep olur. İşlenmiş etler uykusuzluk yapan şeyler arasında aynı zamanda mide için de zararlıdır.

Uykusuzluğu ve baş ağrısını geçiren yiyeceklere odaklanılmalı. Bununla birlikte alkol kullanılmamalı çünkü alkol aldığınızda kendinizi her ne kadar rahatlamış ve uykuya hazır gibi hissetseniz de, alkol sonrası ya rahat bir uyku çekemez ya da bir anda aniden uyanabilirsiniz.

Uykusuzluğa sebep olan yiyecekler

Kek, pasta, çikolata gibi şekerli yiyecekler glükoz seviyenizi bir anda yükseltebilir. Bu da size enerji verir ve uykunuzu kaçırır. Özellikle çikolatada çay ve kahvedeki gibi kafein bulunmaktadır. Bunun yanı sıra içeriğindeki tiramin ve feniletilamin de gece boyunca oturmanıza neden olabilir.

Yüksek kalorili yiyecekler vücutta daha zor hazmedilir. Bu süreçte çalışmakta olan organlar, kendilerini uyku için hazır hissetmeyecektir.

Yüksek dozda alınan ginseng uykusuzluğa sebep olur. Özellikle kafein veya kafeinli içeceklerle birlikte alındığında etkisi daha da artar.

Uyumak için ne yemeli?

Badem uyku yapar mı sorusunu sıkça duyuyorum. Uyumak için ne yemeli sorusunun cevaplarından biri de bademdir. Listede bakalım başka uyku getiren yiyecekler arasında neler var.


Uykumun gelmesi için ne yemeliyim? dediğinizde listede yer alan bu yiyecekleri son öğününüzde tüketebilir veya uyumadan yaklaşık bir saat öncesinde melisa çayı gibi bitki çaylarından tüketebilirsiniz.

Kaliteli uyku ne demek?

Kaliteli uyku ne demek? Yastığa başınızı koyduktan sonra yaklaşık 15 dakika içinde uyuyor olmanız, uyku sırasında uyanmıyor olmanız, uyandığınız anda kendinizi dinç hissediyor olmanız demektir. Kaç saat uyuduğunuz önemli değil çünkü bu kişiden kişiye değişen bir durumdur.

Kaliteli uyku ne demek? Uyumak için ne yemeliyim?

Kimi insan sadece 5 saat uyuyarak, bazıları ise 10 saat uyuyarak yukarıda yazdığım kaliteye sahip olmaktadır. Önemli olan 22:00 ile 06:00 saatleri arasında alınan uykudur. Uyku kilo aldırır mı?

Uyku kalitesinin iyi olması ne işe yarar? Uyku sadece dinlenmemizi sağlamaz, aynı zamanda vücudumuzu onarıcı bir etkisi de vardır. Uyku sırasında bilinçaltımız da gerekli düzenlemeleri yaparak (rüya görmek), zihin sağlığımızın da korunmasını sağlar.


Uykusuzluk Yapan Uykusuzluğa Sebep Olan Yiyecekler Neler?


Trabzon hurması yoğurtlara, yulaflara, smoothielere, tatlılara eklenebilir.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler