Tatlı Krizi Neden Gelir? Tamamen Nasıl Geçer?
Tatlı krizi nedir? Belirtileri nelerdir? Neden gelir? Nasıl olur ve geçer? Tatlı krizleri nasıl önlenir? Bastırmak aslında kolay.
Tatlı krizi neden gelir? Şeker en kolay alışkanlık kazanılan ve insan vücuduna en zararlı maddelerden biri. İnsanın eli, gözü devamlı ona gidip durur. Siz de gün içinde tatlı krizleri geçiriyorum, şeker yemeden duramıyorum diyorsanız şimdi size tatlı krizi tamamen nasıl geçer onu anlatacağım.
"Yemek yiyip karnım doysa bile canım sürekli tatlı bir şeyler yemek istiyor" diyenlerden misiniz? Gün içinde veya duygusal olarak hassas olduğunuz zamanlarda canınız daha mı çok istiyor? Dopamin salgılamamızı sağladığı ve beyindeki opiyat reseptörlerini aktifleştirdiği için en kolay şekilde bağımlılık sağlanan şey. Bu şekilde zevk ve ödül sistemini çalıştırıyor.
Ancak uzun vadede kalp hastalıkları, obezite, diyabet, diş çürümesi, migren hatta çeşitli kanserlerin oluşmasına sebep oluyor. Bunun kontrol altına alınması gerekiyor.
Tatlı krizi neden olur? Niçin gelir?
Öncelikle şunu bilmek gerekir ki, ne kadar yerseniz o kadar çok kriz yaşarsınız. Bu durumda tatlı krizi neden olur niçin gelir sorusunu bireysel olarak ele almak gerekir. Eksik olan vitamin ve mineralleriniz olabilir, yanlış şekilde besleniyor ve yaşıyor olabilirsiniz. Tamamen geçmesi için ne yapılması gerekir birazdan bakacağız ancak kendinize de sorabileceğiniz bazı sorular olabilir.
Örneğin en çok ne zaman canım çekiyor? Günün hangi saatlerinde? Ne yedikten sonra veya ne olduktan sonra? Kendimi nasıl hissettiğimde bu durumu yaşıyorum? gibi.
Daha önce bahsettiğim eliminasyon diyeti veya taş devri diyeti sizin için uygun olabilir. Ancak belirttiğim gibi, kişinin tahlilleri uzman tarafından değerlendirilmelidir.
Tatlı krizi tamamen nasıl geçer?
Eğer "tatlı krizlerinden nasıl kurtulurum" diye düşünüyorsanız şimdi tatlı krizi tamamen nasıl geçer madde madde bakalım ve bunun için neler yapmamız gerekir öğrenelim.
- Hislerinin ve ağzının bilincinde olmak
- Sağlıklı alternatifler oluşturmak
- Alışverişte bilinçli olmak
- Günde ortalama 2-3 litre su içmek
- Yeteri kadar ve düzenli uyku uyumak
- Düzenli spor yapmak
Şimdi bu maddeleri biraz açalım. Öncelikle kendimize soralım "ne zaman yiyorum? ne kadar yiyorum?. Mesela hangi duyguyu hissettiğimde veya kendimi nasıl hissettiğimde yiyorum? Televizyon karşısında tüketilen şeyler genelde miktarını aşar. Bu yüzden hislerin ve ağıza girenlerin bilincinde olmak gerekiyor.
Şekerli, katkı maddeli, tatlı ve zararlı şeyler tüketeceğimize meyve ve meyveli alternatifler oluşturabiliriz. Örneğin şekersiz pancar şerbeti, muzlu chia puding, ev yapımı şekersiz dondurma tarifi, kirazlı chia puding, şekersiz fındık ezmesi veya evde şekersiz badem ezmesi nasıl yapılır? gibi sağlıklı alternatifler oluşturabiliriz.
Atıştırmalık olarak çiğ badem, fındık ve ceviz tüketebiliriz. Alışverişe çıktığımızda bilinçli olarak evimize paketlenmiş gıdalar, çikolatalar, şekerler almayabiliriz.
Günde ortalama 2-3 litre su içerek insülin seviyemizi destekleyebiliriz. Aynı şekilde yeteri kadar ve düzenli uyku uyuyarak dopamin, melatonin ve serotonin seviyemizi tıpkı haftada 2-3 gün spor yapmaya başladığımızdaki gibi yükseltebiliriz.
Açlıkla şiddetli iştah arasındaki fark
Bu ikisi arasındaki farkı anlamamız da bize çok fayda sağlayabilir. Önce şiddetli istek (tatlı krizleri) ne demek belirtileri neler buna bakalım, ardından açlık nedir buna bakalım ve ikisi arasındaki farkları anlamaya çalışalım. Böylece fark ederek önemli bir adım atmış oluruz.
- Olumsuz duygular ve ruh halinden etkilenir
- Tokken bile oluşabilir
- Diyetteyken daha sık gelebilir
- Yüksek miktarda gıda tüketilir ve ardından pişmanlık hissedilir
- Regl ve hamilelik döneminde hormonal olarak etki gösterebilir
Özellikle "regl olduğumda canım çok tatlı çekiyor" diyenleri duymuşsunuzdur. Bu neden oluyor? Hem hormonlar hem de psikolojik etki bu noktada devreye giriyor. Şimdi bakalım açlık aslında nedir.
- Sağlıklı yiyecek ve atıştırmalıklarla tatminlik sağlar
- Belli bir saat aç kalındığında hissedilir
- Mide guruldaması, baş ağrısı, düşük enerji gibi durumlara sebep olur
- Zamanla geçmez
Açlık söz konusu olduğunda, odaklandığımız nokta karnımızı doyurabilmektir. Oysa yoğun istek bizi yağlı, şekerli veya tuzlu gibi spesifik bir tada yönlendirir. Şeker bağımlılığı kontrol altına alınabilen ve geçebilen bir şeydir.
Yapılması gereken insülin direnci, hormonlar, vitamin ve minerallerin kapsandığı bir tahlil yaptırarak, bir uzman eşliğinde bunların dengeye oturtulması sağlanırken, diğer yandan sağlıklı gıdalara yönelmek ve beslenme programını bu yönde oluşturmaktır.
Bir süre sonra canınızın hiç bunları çekmediğini fark edeceksiniz. Çünkü insan vücudunun ne enerji için ne de başka bir şey için tatlıya ihtiyacı vardır. Enerji kaynağımız ve beynin daha iyi çalışması için ihtiyacımız olan gıdalar bunlar değildir.
Tatlı Krizi Neden Gelir? Tamamen Nasıl Geçer?
Ülkemizde en çok görülenler : B12 eksikliği, kansızlık, D vitamini eksikliği. Halsizlik, yorgunluk hissinizin sebebi bunlardan biri olabilir. Lütfen bir tahlil yaptırın.
Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler
- Beyaz Lahana Neye İyi Gelir? Faydaları Ve Zararları Neler?
- Cildi Gençleştiren Güzelleştiren Yenileyen Besinler
- Sibel Can Diyeti Nedir? Sibel Can Nasıl Zayıfladı?
- Sağlığınız İçin Bu Eşyaları Başkasıyla Paylaşmayın
- Gluten Nedir? Gluten Alerjisinin Belirtileri ve Glutensiz Beslenme
- Kalsiyum Nedir? Ne İşe Yarar? Kalsiyumun Faydaları Nelerdir?
- Evde Zayıflamak İçin Ne Yemeliyim? Diyet Listesi Egzersizler Nasıl Yapılır?
- Milk Thistle Devedikeni Nedir? Nasıl Kullanılır? Faydaları Nelerdir?
- Karındaki Yağlar Neden Olur? Nasıl Erir Gider?
- Biberiye Çayı Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar? Faydaları Nedir?