Sütün faydaları nelerdir ve zararları neler? Sütte hangi vitaminler var? Süt kilo verdirir mi aldırır mı? Süt içmek zararlı mı?

Sütün Faydaları Ve Zararları Neler? Süt İçmek Zararlı Mı?

Sütün faydaları nelerdir ve zararları neler? Sütte hangi vitaminler var? Süt kilo verdirir mi aldırır mı? Süt içmek zararlı mı?

Süt içmek faydalı mı

Özellikle çocuklara, gazlı içecekler veya meyve suyu yerine süt içirilir. Çoğu ebeveyn buna çok dikkat eder. Uzmanlara göre yetişkinlerin de günde bir bardak süt içmeleri neredeyse "mutlaka yapılması gerekenler" listesinde idi.

Evet, idi diyorum çünkü özellikle 90'larda yaygınlaşan süt markaları, ticari kaygılarla televizyonlara doktor kıyafeti giyinmiş oyuncuları çıkartıp, süt içmenin kemik gelişimine ne kadar çok fayda sağladığını ve sütün harika bir kalsiyum kaynağı olduğunu vurgulattılar. Peki gerçek bu mu? Süt gerçekten faydalı mı? Yoksa süt içmek zararlı mı?

Sütte hangi vitaminler var?

Daha önce sütteki vitaminler sayfasında detaylı bir şekilde anlatmıştım. İşte sütün içinde bulunan ve sütü faydalı hale getiren önemli vitaminler:

Kalsiyum = Sağlıklı kemik ve diş oluşumuna katkıda bulunur, kemik kütlesini korur.
Protein = Enerji kaynağı olarak hizmet verir, kas dokusunu oluşturur ve tamir eder.
Potasyum = Sağlıklı kan basıncının korunmasına yardımcı olur.
Fosfor = Kemikleri güçlendirir ve enerji üretimine yardımcı olur.
D Vitamini = Kemiklerin korunmasına yardımcı olur.
B12 Vitamini = Sağlıklı kırmızı kan hücrelerini ve sinir dokusunu korur.
A Vitamini = Bağışıklık sistemini, göz ve cilt sağlığını korur.
Riboflavin (B2) = Gıdaları enerjiye dönüştürür.
Niasin = Şeker ve yağ asitlerini metabolize eder.

Bunlar sütte bulunan vitaminler ve minerallerdir.

Sütün Faydaları

Süt içmek zararlı mı?

Ancak son yıllarda yapılan araştırmalarda, sütün özellikle erkek çocuklarına içirilmemesi gerektiği çünkü erkeklerde meme büyümesine sebep olduğu kanıtlandı. Ayrıca artık işlenmiş, dnasıyla oynanmış, antibiyotikle beslenen hayvanlardan elde edilen ve faydasını kaybetmiş olan market sütlerinin yarardan çok zararları olduğu da kanıtlandı.

Laktozsuz süt zarar mı? Eğer sütü sindiremiyorsanız, yani süt içinde gazım oluyor, süt içinde karnım ağrıyor, süt içince ishal oluyorum diyorsanız sütün içindeki kazein maddesine intoleransınız var demektir.

Gıda intoleransları kendi kendilerine ortaya çıkmazlar. Bugüne kadar süt size dokunmuyordu neden şimdi dokunuyor? Üstelik dokunması, hemen o anda tepki vermeniz anlamına da gelmiyor olabilir. Bazı "hasarlı gıdalar" vücutta yavaş yavaş enflamasyona sebep olur ve özellikle sindirim sistemini bozar. Süt de artık bir süredir bu gıdalar içinde.

İster laktozlu süt olsun yan içinde laktaz barındıran, ister laktozsuz süt olsun her ikisi de zararlı. Peki hangi süt zararlı değil? Badem sütü, hindistan cevizi sütü, fındık sütü gibi bitkisel sütler ve henüz tam olarak yeteri kadar araştırma sonucuna sahip olmadığımız keçi sütü.

Bağda bayırda otlayarak, doğal ortamda yetişen keçi sütü tüketilebilir ama şehir hayatında bunu bulmak da zor. Zaten içmek zorunda da değiliz. Yani hayvan sütünün, insan üzerinde "yanıltmalar" hariç, kanıtlanmış ne kadar faydası var, buna emin olmak gerek.

Süt kilo verdirir mi aldırır mı?

Süt kilo verdirmez aksine kilo aldırabilir. Özellikle ödem yapabilir. Çünkü mide bağırsak sisteminde iltihaba yol açarak, şişkinlik ortaya çıkartabilir.

Peki süt kötü ama doktorlar kefir, ev yoğurdu yiyin diyor onu nasıl yapacağız? Bu durumda su kefiri yapabilirsiniz. Veya yine keçi sütünden yoğurt mayalayabilirsiniz. Bunları yapamazsanız turşu yiyebilirsiniz. Ayrıca soğan da çok iyi bir prebiyotiktir. Öğünlerinizden birinde soğan çorbası tüketebilirsiniz.

Sütsüz dondurma olmaz ki ama derseniz de sizin için örnek olması açısından evde kolay sağlıklı şekersiz dondurma tarifi hazırlamıştık.

Sütün Faydaları zararları

Mide ve bağırsak sağlığını korumak için koloni oluşturabilecek yeterlilikte iyi ve çeşitli bakterilere sahip olan takviyeler de kullanabilirsiniz.

Peki sütün hiç mi faydası yok? Şimdi buna bakalım.

Sütün faydaları neler?

Sütün faydaları elbette var fakat başka hiç bir şeyde bulunamayacak faydalar değil.

  • D vitamini içerir
  • Çinko içerir
  • Metabolizmayı çalıştırır
  • Kolesterolü düzenler
  • Enerji verir

Bilinenin aksine kemik sağlığını korumaz, kemiklere zarar verebilir. Çünkü hayvansal protein insan vücudunda çözünürken asit üretir. Ve antibiyotikle beslenen hayvanların eti, sütü, kemiği insan vücudunda hasar ve iltihap oluşturur.

Şimdi madde madde gidelim. D vitamini zaten güneş ile üretebiliyoruz. Ayrıca yumurta akı, somon gibi yağlı balıklar ve ve kuzu ciğeri bu konuda oldukça yardımcıdır.

Çinko için kiraz, kestane, bakla gibi gıdalar tüketilebilir.

çinko nelerde var

Metabolizma nasıl hızlandırılır konulu yazımda metabolizmayla ilgili pek çok detaylı bilgi vermiştim.

İyi kolesterol ve kötü kolesterol nedir? Kolesterolü düzenlemek için bilgiler bulabileceğiniz yazım. Ve son olarak gelelim enerjiye. Enerji veren o kadar çok meyve ve sebze var ki. Mesela günlük olarak kereviz sapı suyunun faydalarında bahsettiğim gibi içecekler hazırlayabilir ve enerji seviyenizi yükseltebilirsiniz.


Sütün Faydaları Ve Zararları Neler? Süt İçmek Zararlı Mı?


Bilinenin aksine kahvaltı 'olmazsa olmaz' bir öğün değildir. Uyandıktan 3-4 saat sonra da yiyebilirsiniz. Fakat uyanınca mutlaka su içmeye özen gösterin.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler