Sisli beyin ne demek? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Beyin sisi tedavisi nasıl yapılır? Nasıl geçer? Hep sersem gibi, yorgun hissediyorum, odaklanamıyorum...

Sisli Beyin Ne Demek? Beyin Sisi Neden Olur? Tedavisi Nedir?

Sisli beyin ne demek? Neden olur? Belirtileri nelerdir? Beyin sisi tedavisi nasıl yapılır? Nasıl geçer? Hep sersem gibi, yorgun hissediyorum, odaklanamıyorum...

Sisli beyin ne demek?

Brain fog olarak geçen sisli beyin nedir dediğimizde aklımıza gelen iki belirgin şey vardır. Birincisi odaklanamamak, ikincisi hatırlayamamak. Bu durumu yaşayan kişiler gelende kafam allak bullak, hiçbir şeye odaklanamıyorum, sarhoş gibiyim gibi ifadeler kullanırlar.

sisli beyin nedir neden olur beyin sisi belirtileri tedavisi

Zihnin içinde sanki hiçbir şey belirgin değilmiş, bir sis bulutu dolaşıyormuş gibi hissediyorsanız sizde de beyin sisi olabilir.

Sisli beyin neden olur? Belirtileri neler?

Okuduğunu anlamamak, tekrar tekrar okumak, odaklanamamak, konsantrasyon zorluğu, sorunları çözememek gibi durumlar yaşıyor musunuz?

Bunlarla birlikte aşağıdaki belirtilerden kaç tanesi sizde var? Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda sizde de beyin sisi olabilir. Peki sisli beyin neden olur?

  • Stres, anksiyete, depresyon
  • Gıda intoleransı
  • Hormon dengesizliği
  • Vitamin eksikliği ve mineral eksikliği
  • Uyku problemleri
  • Hareketsizlik
  • Antibiyotik ve/veya antidepresan, ağrı kesici kullanımı
  • Kronik enfeksiyonlar

Uyandığımda kendimi sersem gibi hissediyorum, kendime gelmem çok uzun sürüyor hatta tüm gün sersem gibiyim. Sanki sarhoş gibiyim kafamı toparlayamıyorum, ne yaptığımın farkında değilim. Bu cümleler size yabancı gelmiyorsa sebebi yukarıdaki listede yer alan maddelerden bir veya genellikle bir kaçı olabilir.

sisli beyin nedir belirtileri tedavisi

Beyin sisi neden olur sorusu kişiden kişiye göre değişebilir, bu listedekilerden hangileri hayatınızda yer kaplıyor? Özellikle beslenme bozukluğunun sebep olduğu sisli beyin sendromunun neden olduğunu anlamak için vitaminlerin, minerallerin de kontrol edileceği bir kan testi yaptırmak şart.

Glutamin faydaları neler?

Sisli beyin tedavisi

Konuşmanın ortasında ne diyeceğimi unutuyorum, konsantre olamıyorum, her şey bana çok hızlı geliyor diyorsanız bunlara bir de ağrılar, mide bağırsak sisteminde sorunlar, mantarlar ekleniyorsa yapmanız gereken ilk şey detaylı bir kan tahlili, gaita ve idrar tahlili. Çünkü sizde beyin sislenmesi olabilir. Fakat bu sorun çözülebilir yani sisli beyin tedavisi var ve bu durum kontrol altına alınabilir ve gerekli şeyler yapılabilirse, geçici olabilir.

Şimdi bakalım beyin sisine ne iyi gelir neler yapılması gerek? Sisli beyin nasıl geçer madde madde listeden bakalım.

  • Stres yönetimi
  • Yeterli su tüketimi
  • Spor egzersiz yapmak
  • Diyet yapmak
  • Hormon, vitamin, mineral dengesini düzenlemek
  • Uyku düzeni

Stresli bir durum karşısında, bunu kabullenmek ve olabildiğince sakin kalmaya çalışmak önemlidir. Yoga, meditasyon, dans etmek, doğa yürüyüşü, esansiyel yağlar, kitap okumak, teknolojik aletlerden uzak durmak stres yönetimi için oldukça iyi yöntemlerdir.

beyin sisi nasıl geçer

Vücudumuzun suya çok ihtiyacı var. Bizler de birer çiçek gibiyiz. Connecticut üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre %1 lik sıvı eksikliği bile bilişsel işlev bozukluklarına sebep olabiliyor. Bu bozukluklar arasında odaklanamama, sorun çözememe, kısa ve uzun dönem hafıza sorunları ve yorgunluk yer alıyor.

Özellikle ms, tiroid sorunları, multipl skleroz, migren, fibromiyalji beyin sisi ile birlikte sıkça görülür. Kronik ağrıların tedavisiyle birlikte egzersiz yapmak çok önemlidir. Kendinize uygun, haftalık bir egzersiz programı çıkartmalısınız.

Gıda intoleransı ile gıda alerjisi arasındaki fark çok önemlidir ve bu farkın anlaşılmaması tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Bir gıdayı tükettiğiniz anda vücudunuz tepki veriyorsa bu alerjik reaksiyondur. Bazen de vücut belirgin bir tepki vermez ama zaman zaman migren ağrıları gibi ağrılara sebep olur veya kronik kabızlık, kronik ishal gibi durumlara. Burada çoğunlukla gıda intoleransı aklımıza gelir.

Beslenme planından tüm süt ve süt ürünleri, glutenli gıdalar, şeker ve şekerli gıdalar çıkartılmalıdır. Sebze ağırlıklı bir beslenme planı hazırlanmalı, gerekirse bir uzmanla birlikte eliminasyon diyeti yapılmalıdır.

Özellikle Omega 3, D vitamini, K vitamini ve B12 vitamini eksikliği kronik ağrılara, inflamasyona ve beyin sisine neden olur. Tüm vitamin, mineral ve hormon dengesi düzenlenmelidir.

Uyku süresi kişiden kişiye göre değişir fakat vücudumuzun melatonin salgılayabilmesi ve iyileştirme işlemini uygulayabilmesi için karanlıkta uyumamız gerekiyor. Akşam saat 22:00 ile sabah saat 6:00 arasında, karanlıkta alınan uyku vücudumuzu onarıyor. Bu saatler arasında uyumak ve bunu düzenli olarak bu şekilde yapmak gerekiyor.


Sisli Beyin Ne Demek? Beyin Sisi Neden Olur? Tedavisi Nedir?


Daha önce hiç sahip olmadığın bir şeye sahip olmak istiyorsan, daha önce hiç yapmadığın bir şey yapmalısın. // N. Peseschkian

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler