Sindirim Sisteminin Bozulması Belirtileri | Nasıl Giderilir?
Sindirim sisteminin bozulma nedenleri ve belirtileri neler? Nasıl giderilir? Ne iyi gelir? Sindirim sisteminin sağlığını korumak için neler yapmalıyız?
Sindirim sistemi sağlığını korumak, pek çok hastalığın önüne geçebilmek için çok önemli. Peki sindirim sisteminin bozulması belirtileri neler?
İkinci beyin olarak geçen bağırsaklar, sağlıklı bir mikrobiyoma sahip olmadığında sivilceden, romatizmaya kadar geniş yelpazede hastalıklara ve semptomlara neden olabiliyor.
Bu durum kontrol altına alınamadığında ise çok daha büyük hasarlara ve hastalıklara yol açabiliyor. Bu yüzden bir an önce belirtiler saptanmalı ve bir uzmana eşliğinde gerekli önlemler alınmalıdır.
Sindirim sisteminin bozulması belirtileri neler?
Sindirim sistemini düzenlemek için öncelikle sorunun ne olduğunu bilmemiz gerekir. Bunun için de semptomların gözlenmesi önemlidir.Şimdi sindirim sisteminin bozukluğu neden olur ve nasıl giderilir sorusundan önce belirtilere bir bakalım.
- Gıda intoleransı
- Mide ağrısı
- Gaz
- Beyin sisi
- İshal veya kabızlık
- Şişkinlik
- Mide yanması, ekşimesi
- Kilo kaybı veya zayıflama
- Uyku bozuklukları
- Cilt hastalıkları
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
Fibromiyalji, tip 1 diyabet, egzama, uykusuzluk, yorgunluk, reflü, yiyeceklerin sindirilememesi, yemek yedikten sonra ishal veya mide ağrısı gibi belirtiler de listeye dahildir.
Sindirim sistemi bozukluğu nasıl giderilir?
Şimdi sindirim sistemi bozukluğuna ne iyi gelir birlikte bakalım. Özellikle beslenme ve yaşam tarzınızda köklü değişiklikler yapmanız gerekebilir.- Günde ortalama 2 litre su içmek
- Doğru beslenmek
- Prebiyotik ve probiyotik takviyesi almak
- Vitamin ve mineral eksikliğini gidermek
- Stres yönetimi yapmak
- Uyku düzeni sağlamak
- Doğada vakit geçirmek
Eğer yemekten sonra midem yanıyor, karnım şişiyor, çok gazım oluyor diyorsanız veya kendimi hep yorgun hissediyorum, geçmeyen sırt ağrısı yaşıyorum, hep kabızım ya da sürekli ishal oluyorum diyorsanız, bu listeyi inceleyin.
Öncelikle detaylı bir kan tahlili ile vitamin mineral eksikliklerinin belirlenmesi gerekir. Doktorunuz (fonksiyonel tıp doktoru) size uygun bir beslenme listesi hazırlamalı. Meditasyon, yoga, doğaya çıkmak gibi stres yönetimi yöntemlerini hayatınıza sokmanız gerekir.
Bunlara ek olarak çay, kahve, alkol, şekerli veya tatlandırıcılı içecekleri hayatınızdan çıkartmanız gerekir. Ayrıca süt ve süt ürünlerinden, glutenden de uzaklaşmanız iyi bir çözüm olabilir.
Sindirim sistemine iyi gelen yardımcı besinler
Muz, ananas, baklagiller, kemik suyu, paça çorbası, balık, ev yoğurdu, kimchi, miso, soğan, sarımsak, siyah sarımsak, karnabahar, brokoli, asparagus, buharda pişirilmiş sebzeler, kişniş, oregano (kekik suyu), zencefil sindirim sistemine iyi gelen yardımcı besinler arasındadır.Yaşam tarzınıza ve semptomlarınıza göre en iyi diyet listesi doktorunuz tarafından hazırlanacaktır. Sindirim sistemini tedavi etmek kolay ve kısa süreli bir süreç değildir. O yüzden sabırlı olmalı ve listeye uymalısınız.
Diyet yapıyorum diye düşünmek süreci zorlaştıracaktır. Bunun yerine Artık bu şekilde besleniyorum gibi cümleler kurmak, süreci daha verimli bir hale getirecektir. Sağlıklı beslenmeyi ve yaşamayı genel rutininiz haline getirebilirseniz, daha hızlı bir olumlu geri dönüş alabilirsiniz.
Sindirim Sisteminin Bozulması Belirtileri | Nasıl Giderilir?
Trabzon hurması yoğurtlara, yulaflara, smoothielere, tatlılara eklenebilir.
Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler
- Hindistan Cevizi Suyunun Faydaları Neler?
- Kiraz Neye İyi Gelir? Faydaları Zararları Neler? Kalorisi Nedir?
- Yoğurdun Faydaları Nedir? Yoğurt Neye İyi Gelir?
- Sarımsağın Faydaları Nelerdir? Sarımsak Neye İyi Gelir?
- Gerçekten Şişman Mıyım? Beden Kitle Endeksim Kaç Olmalı?
- Karaciğer Yağlanmasın! Karaciğer Sağlığı İçin Hangi Vitaminler Gerekli?
- Sarı, Yeşil, Kırmızı Elmanın Faydaları Nelerdir? Elma Neye İyi Gelir?
- Kereviz Sapının Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?
- Aralıklı Oruç Açlık Diyeti Nedir? Intermittent Fasting Nasıl Yapılır?
- Lupus Kelebek Hastalığı Nedir? Belirtileri | Nasıl Geçer?