Antioksidan ve C vitamini deposu olan şeftalinin faydaları neler? Zararları var mı? Kaç kalori? Neye iyi gelir? Şeftalide hangi vitaminler ve mineraller var?

Şeftalinin Faydaları Ve Zararları Neler? Şeftali Neye İyi Gelir?

Antioksidan ve C vitamini deposu olan şeftalinin faydaları neler? Zararları var mı? Kaç kalori? Neye iyi gelir? Şeftalide hangi vitaminler ve mineraller var?

Yazın en lezzetli meyvelerinden

Antioksidan ve C vitamini deposu olan şeftalinin faydaları neler? Zararları var mı? Şeftali kaç kalori? Neye iyi gelir? Yazı taçlandıran bu meyvede hangi vitaminler ve mineraller var?

şeftalinin faydaları zararları şeftali neye iyi gelir

Bugünkü konumuz hemen hemen herkesin sevdiği şeftali. Eskiden sadece tüylüsü vardı, bazı kişiler bundan dolayı yemek istemiyor veya huylanıyordu şimdi artık tüysüzü de var. İyi ki de var çünkü o kadar yararlı ki.

Şeftalinin faydaları neler? Şeftali neye iyi gelir?

Meyvelerdeki ve sebzelerdeki antioksidanlar vitamin ve mineraller sağlığımızı koruyarak bağışıklık sistemini güçlendir. Şeftali de bu meyvelerden biri. Bakın şeftalinin faydaları ne kadar çok.

  • Kemik hastalıklarını önler
  • C vitamini deposu
  • Böbrekleri çalıştırır
  • Göz sağlığına iyi gelir
  • Kalp sağlığını korur
  • Kansızlığı önler
  • Antioksidan
  • Kolesterolü dengeler
  • Cildi güzelleştirir
  • Enflamasyonu azaltır
  • Kanser düşmanıdır

Şeftalinin yararlarından biri de stresi azaltması, vücudu toksinlerden arındırarak detoks etkisi oluşturması ve kandida mantarıyla savaşmasıdır.

Şeftalideki vitaminler ve mineraller

Bu kadar çok faydası olan bu meyvede oldukça değerli vitaminler ve mineraller de var elbette.

şeftalideki vitaminler mineraller kalori

Şeftalideki vitaminler ve mineraller şöyle : K vitamini, A vitamini, E vitamini, C vitamini, niyasin, riboflavin (b2 vitamini), demir, sodyum, bakır, kalsiyum, magnezyum, fosfor, potasyum, manganez, çinko, pantotenik asit, pridoksin, tiyamin (b1 vitamini).

Şeftalinin kalorisi kaç? 100 gram şeftalide 39 kalori var. Ayrıca 15 gram karbonhidrat, 13 gram şeker, 2 gram lif, 1 gram protein, 0.5 gram yağ var.

Günlük A vitamini ihtiyacının %6sını, C vitaminin %15ini karşılamakta.

Şeftalinin zararları nelerdir?

Alerjik reaksiyonlar hariç olmak üzere, şeftaliyi ancak gereğinden fazlaca yerseniz bazı zararları ortaya çıkabilir. Örneğin çok fazla potasyum tüketmek hiperkalemiye sebep olabilir. Fazlaca alınan E vitamini veya C vitamini de prostat kanseri veya akciğer kanserini tetikleyebilir.

İyi bir sıvı kaynağı olan şeftalinin zararlarından biri, çok fazla tüketildiğinde, yani vücuda gereğinden fazla sıvı alındığında bazı cilt sorunlarına sebep olması.

Yine çok fazla şeftali yerseniz gözlerinizde bulanık görme ve katarakt oluşabilir. Kemik ağrısı, nefes kesilmesi gibi etkiler de görülmüştür.

Hamilelikte şeftalinin faydaları oldukça fazla fakat çok fazla folik asit tüketimi ishal, kramplar, deride kızarıklık ve mide bulantısı gibi etkilere sebep olabilir. Hamilelikte diyet ve beslenme konusuna önem vermek gerekir.

hamilelikte şeftali yemek

Lif, fosfor ve magnezyum açısından zengin olan şeftaliyi fazla yerseniz mide ağrısı, ishal, baş ağrısı, kusma gibi yan etkiler görebilirsiniz.

Günde kaç tane şeftali yemeliyim? En fazla 2 adet şeftalinin zararı yoktur. Ayrıca yapılan araştırmalarda, günde 2 adet şeftali yiyen kadınlarda göğüs kanseri riskini de %41 oranında düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Şeftali kilo verdirir mi? Düşük kalorili, bol su içeren, lif içeren ve metabolizmayı hızlandıran şeftali kilo vermeye yardımcı olan meyvelerden biridir.

Aç karnına şeftali yemenin faydalarından ziyade bilindiğinin aksine zararları olabilir. Çünkü aç karnına alınacak olan lif ve fruktoz sindirim sistemi, kan şekeri, kortizol, insülin direnci gibi konularda olumsuz etkiler oluşturabilir.

Bu muhteşem yaz meyvesi ile limonata yapabilirsiniz. Tıpkı çilekli limonata gibi, limonataya şeker yerine bir miktar şeftali ekleyerek tatlandırabilirsiniz. Uyku problemi yaşıyorsanız yatmadan bir kaç saat önce şeftali çayı içebilirsiniz. Ayrıca şeftali reçeli yaparken içine olabildiğince az şeker koyarsanız meyvenin faydalarını daha çok ortaya çıkartabilirsiniz.


Şeftalinin Faydaları Ve Zararları Neler? Şeftali Neye İyi Gelir?


Kalp sağlığınız için kuru fasulye ve sarımsak yiyin.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler