Beslenmenin kanser oluşumuna etkisi. Sağlıklı beslenerek kanserden korunabiliriz. Kanserojen gıdalar hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Sağlıklı Beslenme Kanser Riskini Azaltıyor

Beslenmenin kanser oluşumuna etkisi. Sağlıklı beslenerek kanserden korunabiliriz. Kanserojen gıdalar hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Beslenmenin kanser oluşumuna etkisi özellikle 20 yy.'da yapılan araştırmalarda netlik kazanmış durumda. Sağlıklı beslenmek, vücudumuzun bağışıklık ve korunma sistemini büyük ölçüde etkiler. Antienflamatuar etkisiyle yaraların iyileşmesinden, grip nezle ve kansere kadar pek çok hastalıktan yüzde 35 oranında korunabilmemizi sağlar. Genel beslenme alışkanlığımızı; sebze, meyve, lifli gıdalar, az miktarda tahıllar ve sağlıklı yağ içeren yiyeceklerden oluşturmalıyız. Sürekli kırmızı et yiyen kişilerin kanser olma riski, ayda bir kez kırmızı et yiyenlere göre 2.5 kat fazladır. Sporun ve sağlıklı beslenmenin, sağlıklı bir yaşam için şart olduğunu unutmayalım. Bunun için özellikle dikkat edilmesi gereken şeyler var.

Yağda kızartma yemeyin

Yağda kızartılmış besinler ve rafine gıdalardan olabildiğince kaçının. Balık yemenin ne kadar sağlıklı olduğunu ve besin değerinin ne kadar yüksek olduğunu hepimiz biliyoruz. Fakat balığı yağda kızarttığınız zaman, tüm besin değerini öldürüyor ve üstüne bir de onu kanserojen maddeye dönüştürüyorsunuz. Peki hiç yağda kızartma yemeyecek misiniz? Çok nadir olmak üzere, temiz ve ilk kez kullanılan yağda kızartma yiyebilirsiniz ama genel olarak buğulamayı veya fırında pişirmeyi tercih edin. Diyet yemek nasıl yapılır yazımda pişirme şekillerinden bahsetmiştim.

Beslenmenin kanser oluşumuna etkisi

Sağlıklı beslenme kanser riskini azaltıyor

Kanserden korunmanın yolları burada yer alan besinleri tüketmeye dikkat etmekten geçiyor. Elbette hava kirliliği, stres ve genetik faktörler de göz önünde bulundurulmalı.

Turşudaki tuza dikkat | Dondurulmuş gıdaları tüketmeyin

Tuzun kendi başına kanserojen etkisi yoktur fakat mide yüzeyinin yapısını bozarak kanserojen maddelere ortam hazırlar. Tuz özellikle turşularda çokça kullanılır. Tuz zararlı mı? Kilo aldırır mı? yazımda detaylarından bahsetmiştim. Bu tuz nitrozamin denilen maddeyi oluşturur ve bu madde kanserojendir. Yapılan araştırmalar, dondurulmuş gıdaların çoklukla tercih edildiği ülkelerde mide kanseri görülme sıklığının yüzde 64 arttığını gösteriyor. Doğal probiyotikleri mutlaka hayatınıza sokun.

Kanserden korunmanın yolları

Kanserojen yiyecekler

Bazı yiyecekler kanserojendir. Ve bazı pişirme şekilleri de. Örneğin daha önce bahsettiğim yağda pişirme veya kızgın tavada pişirilen et de öyle. Kanserojen yiyeceklerden olabildiğince uzak durmaya çalışmak gerek. Nedir bunlar?

Fastfood büyük düşman

Aşırı karbonhidratlı ve yüksek ısıda pişirilen bisküviler bile kanser açısından çok tehlikeli. Patates kızartmaları, tuzlu krakerler, katkılı konserveler, yağlı ve pişmiş et içerikli fast food'lar da tehlike sinyali veren yiyecekler. Eğer et yiyorsanız yanında mutlaka bir tabak sebze de yiyin. Böylece kızartmanın vereceği zararı kısmen de olsa azaltmış olacaksınız.

et kanserojen mi

Sebzeleri çok iyi yıkayın

Dünyada kanserin artma nedenlerinin başında tarım ilaçlarının bilinçsiz kullanımı geliyor. Bu ilaçlar sebze ve meyveleri yıkamakla da çıkmaz. Kabuklarını ayıklasanız da yiyeceklerin çekirdeklerine kadar girer. Bu da kansere karşı hem kendiniz, hem de çocuklarınız için büyük bir tehlike oluşturur. Peki ne yapacaksınız? Sebzeleri özellikle salata yapacaksanız, mutlaka en az bir saat sirkeli suda bekletin.

Şişmanlık kanser riski

Fiziksel aktivitenin azalması ve şişmanlık, kanser türlerinde artışa neden olur. Bilimsel çalışmalar meme, rahim, bağırsak, yemek borusu ve böbrek kanserlerinde şişmanlığın bir risk faktörü olduğunu kanıtladı. Şişmanlığın engellenmesi ve fiziksel aktivitenin arttırılması kanserin engellenmesinde son derece önemli bir araçtır.

Alkol bağımlılığı

Kronik alkol bağımlılığı, başta karaciğer kanseri olmak üzere, özellikle alkol sigarayla birlikte tüketildiğinde ağız, boğaz, yemek borusu, gırtlak ve mide kanserine neden olabilir. Bu yüzden kendinizi en fazla iki kadehle sınırlamaya çalışın.

Sigara bağımlılığı

Kanserin yol açtığı ölümlerin yüzde 30'u sigara ve diğer tütün ürünlerine bağlıdır. Sigara içilmese bile sigara içilen ortamlarda bulunulması da akciğer kanseri riskini 1.5 kat arttırmaktadır. Sigara akciğer kanseri başta olmak üzere boğaz, yemek borusu, mesane, pankreas, böbrek, rahim ağzı ve meme kanserlerinin oluşumunda önemli rol oynar.


Sağlıklı Beslenme Kanser Riskini Azaltıyor


Ton balığı kalp kaslarınızı güçlendirir, kan basıncını düzenler ve kanın pıhtılaşmasını önler.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler