Rezenenin Faydaları Nedir? Rezene Çayı Ne İşe Yarar?
Rezene neye iyi gelir? Sadece bitki olarak değil rezene tohumu ve rezene çayı olarak da rezenenin faydaları oldukça fazla. Başka ne işe yarar? Zararları var mı?
Rezenenin faydaları nedir?
Rezene neye iyi gelir? Sadece bitki olarak değil rezene tohumu ve rezene çayı olarak da rezenenin faydaları oldukça fazla. Başka ne işe yarar? Zararları var mı? Bu yazımızda bunlara bakacağız.
Romalılar tarafından oldukça fazla kullanılan rezenenin, savaşçılara güç verdiğine inanılırmış. Halk arasında da özellikle, midedeki gaz, şişkinlik gibi sancılara ve rahatsızlıklara iyi geldiği bilinen rezene, rahatlatıcı etkilere sahip bir bitki. Sindirim problemi yaşayanların sıkça tercih ettiği bir bitki olan rezenenin, aynı zamanda burun tıkanıklığı ve sinüzit gibi üst solunum yolları enfeksiyonları üzerinde de olumlu etkisi bulunuyor.
Ülkemizde doğal olarak yetişen rezenenin kökeni Akdeniz ve Batı Asya'ya dayanıyor. Bu değerli bitkinin kökü, tohumu ve filizleri çeşitli şekillerde değerlendirilebilir. Örneğin kökü ve yaprakları yemeklere eklenebilir veya rezene çayı kolaylıkla hazırlanabilir.

Rezenedeki vitamin ve mineraller
Rezene tam bir C vitamini deposudur. Aynı zamanda lif, potasyum, manganez, folik asit, molibden, fosfor, kalsiyum, magnezyum, demir ve B3 vitamini içerir.
Rezene nasıl tüketilir?
Rezeneyi soğanla birlikte doğrayarak, salatalarınızda kullanabilirsiniz. Sandeviçlerinizde de rezeneyi ince dilimler halinde keserek yiyebilirsiniz. Yoğurt ve nane yapraklarıyla birlikte rezeneyi de doğrayabilirsiniz. Somon balığının yanında rezene tam bir vazgeçilmezdir!

Ayrıca çay olarak da tüketilir. Peki rezene çayı nasıl hazırlanır?
- Su kaynadıktan sonra rezene tohumu içine atılır
- 5-10 dakika kaynamış olan suda bekletilerek demlenir
- Daha sonra süzülerek servis edilir
Gerek olursa rezene çayı, daha sonra tekrar ateşte ısıtılarak içilir.

Rezene çayının faydaları neler?
Pek çok faydası vardır bunları madde madde sayalım.
- İdrar söktürücüdür
- Gaz ve şişkinliğe iyi gelir
- Mide ağrısına iyi gelir
- Regl ağrılarını hafifletir
- Düzenli içilen rezene çayı kilo verdirir
- Antioksidan ve antimikobiyaldir
- Solunum düzensizliğine iyi gelir
- Bağışıklığı güçlendirir
- Kalp ve göz sağlığına iyi gelir
Oregon Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre C vitamininin göz sağlığında önemli bir yeri bulunuyor. Rezene çayı hem bolca C vitamini içeriyor hem de maküler dejenerasyon engelleyerek katarak oluşumunu önlüyor. Gözdeki sarı noktalar ve göz sağlığı hakkında daha önce bir yazı yazmıştım.

Rezenenin faydaları arasında en önemlilerden biri de hormonları dengeliyor olması. Özellikle polikistik over ve tiroid sorunu yaşayanlara öneriliyor.
Rezenenin zararları neler?
Eğer havuç, kereviz ve misk otu gibi gıdalara alerjiniz varsa rezeneye de alerjiniz olabilir. Rezeneli krem kullandıktan sonra güneş ışığına maruz kalırsanız, cilt üzerinde tahribat oluşturabilir. Hamilelik ve emzirme sürecinde kullanılmamalı. Eğer östrojen seviyenizin yükselmemesi konusunda doktorunuzdan bir uyarı aldıysanız rezene kullanmamalısınız. Doğum kontrol ilaçları ve antidepresanlarla birlikte kullanmak da zararlıdır.
Rezenenin Faydaları Nedir? Rezene Çayı Ne İşe Yarar?
Sağlıklı saçlar ve iyi bir cilt için haftada 4-5 avuç çiğ fındık ve ceviz yiyin.
Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler
- Sağlıklı Beslenme Kanser Riskini Azaltıyor
- Göz Sağlığı İçin Tavsiyeler | Ne Yemeli Nasıl Beslenmeliyiz?
- Ispanağın Faydaları Kalorisi Besin Değeri Ispanaktaki Vitaminler
- Yorgunluğa Halsizliğe İyi Gelen Yiyecekler Ve İçecekler
- Saç Dökülmesine Karşı Kür
- Ramazanda Kilo Vermek İçin Nasıl Yemek Gerekir?
- Elma Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?
- Kiraz Neye İyi Gelir? Faydaları Zararları Neler? Kalorisi Nedir?
- Aip Diyeti Nedir? Paleo Otoimmün Protokolü Nasıl Uygulanır? Faydaları Nelerdir?
- İncirin Faydaları Nedir? İncir Neye İyi Gelir?