Nori Yosunu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yenir?
Nori yosunu nedir? Nori yaprağı diğer adıyla deniz yosunu, sushi yaprağı faydaları nelerdir? Nasıl hazırlanır, yapılır, sunulur ve yenir?
Nori yosunu nedir? Diğer adıyla yosun yaprağı suşi veya onigiri yaparken kullanılan yosundur. Bir deniz yosunudur ve çoğunlukla yemekleri süslemek amacıyla kullanılır. Nori yaprağı veya sushi yaprağı olarak da bilinir.
Nori yosunu nori yaprağı faydaları nelerdir?
Noride yüksek oranda iyot, karoten, A, B ve C Vitaminleri ile kalsiyum ve demir bulunur. Ayrıca:
- Diyet lifi
- Kalsiyum
- Potasyum
- Magnezyum
- İyot
- Çinko
- A,C,E,K,B1,B2,B6,B12 vitaminleri
- Niyasin
- Folik asit
- Pantotenik asit
Soğuk okyanuslardaki kayalarda yetişen bir alg türü olan nori, K vitamini açısından çok zengindir. Bu yüzden kan inceltici ile birlikte tüketilmemelidir. Yüksek potasyum içeriğinden dolayı, böbrek hastaları da belli bir miktarın üzerine çıkmamalıdır.

Deniz yosunu neden çok faydalıdır?
Deniz yosunu yani nori içerdiği bol miktardaki iyot ile faydasını katlayarak artırır. Çünkü iyot, tiroit hormonlarının üretilmesinde şarttır. Tiroit yetersizliği yorgunluğa, kilo almaya, saç dökülmesine sebep olur. Ayrıca cilt renginde sarılık olmasına da sebep olur. Bu yüzden nori yaprağı uygun kullanım alanlarına göre sıkça tüketilen yosunlardan biridir.
Nori yosunu nasıl yapılır verilir servis edilir?
Pek çok şekilde hazırlanabilir. En sık kullanılanı pirinç sarması onigiri, makizushi ve temaki şeklindedir. Pirincin suyunu çekerek daha yumuşak hale geleceği için bu durum göz önünde bulundurulmalıdır.

Nori nasıl hazırlanır dediğimizde bir başka sunum şekli de furikake denilen, küçük parçalara kesilerek üzerine susam, tuz ve sebzeler eklenerek yapılan çeşididir.
1 yaprak, 2 adet avokadoda yer alan omega-3'e sahiptir. Bu açıdan veganlar ve vejeteryanlar için oldukça iyi bir kaynaktır. Peskateryan diyet için de uygundur. Yumurtadan çok daha fazla proteine ve sütün 10 katı kadar kalsiyuma sahiptir.
Nori Yosunu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yenir?
Elde edilen verilere göre şeker kalbin pompalama mekanizmasını etkilemekte ve kalpte arıza riskini artırmaktadır. Şeker temel olarak kalp krizinden sorumlu kötü kolesterolü ve trigliseridleri (bir çeşit yağ asidi) artırır.
Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler
- Bel Ölçüsü Kaç Olmalı? Şeker Hastalığının Belirtileri Neler?
- Şeftalinin Faydaları Ve Zararları Neler? Şeftali Neye İyi Gelir?
- Su İçmenin Faydaları Neler? Su İçmek Neden Önemli?
- Dukan Birası Nedir? Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar? Faydaları
- Yazın Beslenme Nasıl Olmalı? Sağlıklı Yaz Yemekleri İle Beslenme Önerileri
- Lutein İçeren Besinler Hangileri Ve Ne İşe Yarar?
- Tatlı Krizi Neden Gelir? Tamamen Nasıl Geçer?
- Karnabaharın Faydaları Ve Özellikleri Nelerdir? Neye İyi Gelir?
- Sarı, Yeşil, Kırmızı Elmanın Faydaları Nelerdir? Elma Neye İyi Gelir?
- B6 Vitamini Faydaları Neler? Ne İşe Yarar? Neye İyi Gelir?