Maya Ve Mantar Enfeksiyonu Üzerinde Etkili Bitkisel Yağlar
Özellikle candida albicans gibi zor maya ve mantar enfeksiyonu tedavisinde etkili bitkisel yağlar hangileri? Maya ve mantar için cilt üzerinde uygulanabilirler.
Maya ve mantar enfeksiyonu, vücutta artan mantar (fungi) dolayısıyla ortaya çıkar. Herkesin vücudunda bulunurlar ve aslında zararsızlardır fakat bazı yanlışlar sonucunda sayıları fazla artar.
Örneğin bir tür maya olan Candida albicans çok hızlı bir şekilde yayılarak bölgeyi veya tüm vücudu etkisi altına alabilir ve direkt olarak bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiler.
Candida (kandida) da dahil olmak üzere artan mayaların vücut üzerinde pek çok olumsuz etkileri vardır. Yani aslında vücudumuzda maya enfeksiyonu olduğunu nasıl anlarız, belirtileri nelerdir dediğimizde bu liste bizim için iyi bir ipucudur.
- Sindirim sistemi sorunları
- Kronik yorgunluk
- Ruh hali dengesizliği
- Beyin sisi
- Mide bulantısı
- Baş ağrısı
- Odaklanma sorunu
- Düşük libido
- Sinus enfeksiyonu
- Eklem ağrısı
- Depresyon
Candida vücudun karanlık ve nemli yerlerinde yaşar. Ağız, genital bölge ve bağırsaklar gibi. Kadınların çoğu bu sorunu yaşar. Hatta bazıları bundan kurtulmak için yıllarca ilaç kullanır. Kişiler ayrıca beyin sisinden de muzdarip olurlar.
Maya enfeksiyonu ile bakteri enfeksiyonu arasında fark vardır. Her ikisinde de kaşıntı, yanma ve akıntı olmasına rağmen ilkinde daha peynir gibi, ikincisinde yeşil, gri, sarı ve balık bayat gibi bir koku oluşur.
Genital mantar enfeksiyonu neden olur? Antibiyotik kullanımı yüzünden, hamilelik döneminde, hormon değişikliklerinde (özellikle östrajen arttığında), bağışıklık sistemi zayıf olduğunda ve kan şekerinin yüksek olması en sık görülen sebeplerdir.
Maya ve mantar enfeksiyonu nasıl geçer?
Mantar tedavisi, yoğunluğa ve kişinin durumuna özel olarak hazırlanmalıdır. Bazı mantar öldürücü ilaçlar, losyonlar, kremler, tabletler ve takviyeler kullanılabilir. Bunların yanı sıra bu listedekiler de diğer seçeneklerdir.
- Bitkisel yağlar kullanarak
- Lactobacillus türü probiyotikler kullanarak
- C vitamini ve D3 vitamini takviyesi kullanarak
- Borik asit kullanarak (hamilelere önerilmez)
- Küvet suyuna sirke ekleyerek
- Karbonhidrat, şeker, alkol tüketimini kaldırarak
İnatçı oldukları için, tedavi sürecinde sıkı kontrol gereklidir. Yani maya ve mantar enfeksiyonu nasıl geçer sorusunu bazı kişiler yıllarca sorar çünkü pek çok farklı yöntemi denemişlerdir. Ancak mutlaka bir şeyi eksik yapıyorlardır.
Örneğin burada diyet çok önemlidir. Sadece karbonhidrat ve şekerden uzak durmak gibi algılanan bu bilgi, aynı şekilde bunları içeren meyve ve sebzeleri de kapsamaktadır. Uzmanınız size uygun bir beslenme programı düzenlemelidir.
Maya Ve mantar enfeksiyonu üzerinde etkili bitkisel yağlar
Esansiyel yağlar, özellikle aromaterapi alanında iyileştirici olarak kullanılırlar. Pek çok araştırmada virüs, bakteri, mantar öldürücü etkileri kanıtlanmıştır. Şimdi bakalım maya ve mantar enfeksiyonu üzerinde etkili bitkisel yağlar hangileri.
2016 yılında Journal of Applied Microbiology de yayınlanan bir çalışmada mantar için çay ağacı yağı, kekik otu ve fesleğen yağının, bazı ilaçlardan daha etkili olduğu açıklanmıştı. Bununla birlikte mantar için etkili olan diğer yağlar şu şekildedir.
- Fesleğen
- Limon otu
- Dağ kekiği
- Limon
- Itır çiçeği
- Papatya
Kullanım aşamasında kişiden kişiye göre değişmekle birlikte bazı alerjik reaksiyonlar gözlemlenebilir. Direkt olarak değil, hindistan cevizi yağı,zeytinyağı ve avokado gibi bir taşıyıcı yağ ile birlikte kullanılmalıdır. Hamileler, emzirenler, çocuklar, gençler, epilepsi hastaları ve yüksek tansiyon hastaları için uygun olmayabilirler.
Bağırsaklarımızdaki iyi ve kötü bakteriler
Bağırsaklarımızdaki iyi ve kötü bakteriler bir uyum içine yaşarlar. Ancak hava kirliliği, küf, stres, kötü beslenme alışkanlıkları, travmalar ve kötü uyku düzeni gibi durumlar iyi bakterilerin sayısının azalmasına, kötülerin çoğalmasına sebep olur. Bu durumda vücudumuz sinyal vermeye başlar.
Eğer bu durum kontrol altına alınmazsa depresyon, şizofreni, anemi, romatoid artit, fibromiyalji, sedef hastalığı, kronik ishal veya kabızlık gibi pek çok hastalığa yol açar.
Beslenme listenizden gluten, şeker, süt ve süt ürünleri, kabronhidrat ve karbonhidrat içeren sebzeler meyveler çıkarılarak bir eliminasyon diyeti uygulamalısınız. Yaşam şeklinizi değiştirmeli, günde ortalama 2 litre su içmelisiniz ve haftada 2-3 gün egzersiz yapmalısınız.
Maya Ve Mantar Enfeksiyonu Üzerinde Etkili Bitkisel Yağlar
Günde en az 30 dakika yürüyün. Bu süreyi 10'ar dakikalık 3 parçaya da bölebilirsiniz.
Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler
- Kabağın Faydaları Nelerdir? Kabak Neye İyi Gelir?
- Yapay Tatlandırıcılar Ve Tatlandırıcıların Zararları Neler?
- Doğum Kontrol Hapları Kilo Aldırır Mı? Zararlı Mı?
- Zayıflama Sonrası Deri Sarkması Olmaması İçin Ne Yapmalıyız?
- Poria Mantarı Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor
- Mantarın Faydaları Yararları ve Zararları | Mantar Tarifi
- Gerçekten Şişman Mıyım? Beden Kitle Endeksim Kaç Olmalı?
- Siyah Mor Havuç Neye İyi Gelir? Nasıl Tüketilir? Faydaları
- Enflamasyon Nedir? Neden Olur? İnflamasyon Nasıl Geçer?
- Katarakt Glakom ve Gözdeki Sarı Noktalar | Göz Sağlığı