Lektin Diyeti | Yenmemesi Gerekenler Neler? Lektinsiz Yiyecekler Hangileri?
Lektinsiz yiyecekler hangileri? Lektin diyetinde neler yenir, yenmemesi gerekenler neler? Nasıl yapılır?
Lektin nedir? Lektinler karbonhidratı bağlayan proteinlerdir. Hem bitkilerde hem de hayvanlarda bulunur. Onları korumak için vardır. Şekeri bağlayan yapışkan moleküllerdir. İnsan vücudunda mide ve bağırsak sisteminde hasar oluşturur ve sistemik enflamasyona sebep olur. Bundan sonra da bağışıklık sistemi hastalıkları ortaya çıkar.
Lektin intoleransı
Alerji ve duyarlılık yani intolerans arasında fark vardır. Bazı yiyecekler vücudumuzda anında tepkiye sebep olurken, bazı yiyeceklere alerji değil duyarlılığımız yani intoleransımız vardır. Lektin intoleransı da zaman içinde sindirim sisteminde hasara sebep olur. Sonuç olarak çölyak, ibs, crohn, fibromiyalji, romatoid artirit, kanser gibi pek çok hastalığa sebep olur.
Lektin intoleransı saç dökülmesi, süt alerjisi, akne gibi cilt sorunları, kaşıntı, mantar, mide ağrısı, gaz, şişkinlik, kabızlık veya ishal gibi pek çok belirtiler gösterir. Lektin diyeti yaparak önlem alınması gerekir.Lektin diyetinde yenmemesi gerekenler neler?
Lektin diyeti yaparken tahıllardan : Bulgur, arpa, karabuğday, millet, kinoa, çavdar, spelt kavuzlu buğday, un, yulaf, beyaz ve esmer pirinç yenmemelidir.Lektin diyetinde neler yenmez? Şimdi de hayvansal gıdalara bakalım : kefir, süt, yoğurt, krema, dondurma, peynirler, balık, kırmızı et, beyaz et.
Lektin diyetinde hangi baklagiller yenmez? Kakao çekirdeği, barbunya, nohut, bezelye, soya, yer fıstığı, mercimek.
Lektin diyeti yaparken ayrıca bu yiyecekleri de tüketmemelisiniz : Badem, kaju, fındık, susam, çekirdek, mısırözü yağı, kanola yağı, aspir yağı, fıstık yağı, fındık yağı, kavun, mısır, salatalık, patlıcan, biber, balkabağı, domates, kabak.
Lektinsiz yiyecekler hangileri?
Listeye baktığınızda e geriye ne kaldı? diye düşünebilirsiniz. Lektinsiz yiyecekler olarak geçen düşük lektin içeren yiyecekler de var elbette. Bunlar : Amaranth, siyah pirinç, organik süt, organik et, soğuk su ve okyanus balıkları, hindi, yumurta akı. Lektin diyetinde yiyebileceğiniz herhangi bir baklagil bulunmuyor. Fakat diyetin ilerleyen dönemlerinde baklagilleri akşamdan bir çay kaşığı sirke koyduğunuz 1 litre suda bekletip, ertesi gün pişirerek tüketmeye başlayabilirsiniz.
Lektinsiz çerezlerde hindistan cevizi, macadamia cevizi, pekan cevizi, antep fıstığı, kestane ve ceviz yer alıyor. Chia tohumu, kenevir tohumu, keten tohumu ve kabak tohumu tüketebilirsiniz.
Lektinsiz yiyecekler arasında yer alan meyveler ise : Elma, kivi, limon, yaban mersini, şeftali, nar, çilek ve ahududu. Lektin diyetinde tatlandırıcı olarak monk fruit kullanabilirsiniz veya stevia, yacon, xylitol, erythritol ya da jarusalem enginar şurubu.
Lektin intoleransınız varsa yiyeceklerle birlikte sindirim enzimi kullanmanız fayda sağlayacaktır.Lektin Diyeti | Yenmemesi Gerekenler Neler? Lektinsiz Yiyecekler Hangileri?
Aspririn kalp rahatsızlıkları ve kalp krizi riskini düşürür.
Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler
- Mantarın Faydaları Yararları ve Zararları | Mantar Tarifi
- Siyah Sarımsak Neye İyi Gelir? Faydaları Neler?
- Açlık Otu Nedir? Neye İyi Gelir? Faydaları Nedir?
- Biberiye Çayı Nasıl Yapılır? Ne İşe Yarar? Faydaları Nedir?
- Karındaki Yağlar Neden Olur? Nasıl Erir Gider?
- Leptin Hormonu Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?
- Bel Ölçüsü Kaç Olmalı? Şeker Hastalığının Belirtileri Neler?
- Kemik ağrılarına ve eklem iltihabına iyi gelen yiyecekler hangileri? Bu gıdalar inflamasyonu ve ağrıyı azaltıyor.
- Carnivore Diyeti Etobur Kornovir Nedir?
- Antioksidan Nedir? Ne İşe Yarar? Antioksidan Olan Besinler