Kuşkonmaz nedir? Faydaları nelerdir? Asparagus olarak da geçen bu sebzedeki vitaminler ve mineraller hangileri? Neye iyi gelir? Kuşkonmaz nasıl pişer? Tarifler.

Kuşkonmaz Asparagus Nedir? Faydaları Neler? Neye İyi Gelir?

Kuşkonmaz nedir? Faydaları nelerdir? Asparagus olarak da geçen bu sebzedeki vitaminler ve mineraller hangileri? Neye iyi gelir? Kuşkonmaz nasıl pişer? Tarifler.

Kuşkonmaz (asparagus) nedir?

Kuşkonmaz, antik Roma ve Yunanlılar için kutsal sayılırdı. Tarihin en eski sebzelerinden biri olan kuşkonmazın, ilk olarak Ön Asya ve Doğu Akdeniz'de yetiştirildiği düşünülmektedir.

Kuşkonmaz yetiştiriciliği : İlkbaharın başında ekilen kuşkonmaz, yetişkin hale geldiğinde 1.5 metreye ulaşır. Yenilebilir olan pullu kısım, keçeleşmiş olan kökten ortaya çıkar ve biçilmeye hazır hale gelir. Çoğunlukla koparılarak veya budama bıçağıyla, toprağa yakın olan kısımdan kesilir. Hava sıcaklığı bitkiyi kötü etkileyebiliir ve hem tadında hem de kalitesinde kayıba sebep olur.

Kuşkonmazın faydaları nelerdir?

Kuşkonmaz (asparagus) çok düşük kalorili bir bitkidir. Kuşkonmazın kalorisi : 100 gram asparagusta 20 kalori vardır. Kalorinin çoğu sindirim sırasında yakılır. Sivri uçları liflidir. Bu da kötü kolesterolün (LDL) ve kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol alır.

Kuşkonmazın faydaları nelerdir

Asparagus çok uzun yıllardır ödem söktürücü ve ağrı kesici olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda çok iyi bir anti-oksidandır, sinir dokularını korur, vücudu virüslerden ve hatta kansere karşı korur.Tam bir folik asit kaynağıdır, 100 gram asparagusta %14 folik asit bulunur. Ayrıca B, C, E ve A vitaminleri içerir. Kemik gelişiminde ve korunmasında önemli yeri olan K vitamini açısından da zengin olan kuşkonmaz, tıpkı pırasa ve zerdeçal gibi alzheimer hastalarının tedavisinde de kullanılır.

Kuşkonmaz nasıl pişer

Kuşkonmaz tazeyken tüketilmelidir. Çiğ olarak, buğulanarak, hafifçe kızartılarak, vogda kızartılarak veya diğer sebzelerle karıştırılarak ya da kümes hayvanları ve balıkla birlikte pişirilebilir.

Yabani kuşkonmaz tarifi olarak bu üç tarifi hazırlayabilirsiniz.

Buharda pişirilen asparagus; limon, eritilmiş tereyağı ve permesan peyniriyle birlikte Fransız mutfağında önemli bir yer alır.

Kuşkonmaz nasıl pişer tarif

Yeşil soğan ve kuşkonmazı, ceviz yağıyla birlikte hafifçe kızartırsanız çok lezzetli ve sağlıklı bir tat elde edersiniz.

Vogda susamla birlikte kızartılan kuşkonmaza, sarımsak, zencefil ve biber salçası ekleyebilirsiniz.

Kuşkonmaz neye iyi gelir?

Bu harika sebzenin pek çok faydası var. Neye iyi gelir birlikte bakalım.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Afrodizyak etkisi vardır
  • Ödemi azaltır
  • Doğurganlığı artırır
  • Kemikleri güçlendirir
  • Depresyona iyi gelir
  • Antioksidandır
  • İdrar yolu enfeksiyonunu önler

Kuşkonmazın zararları

Her gün kuşkonmaz yenir mi? Kuşkonmazı çok seviyor ve her yemekle birlikte tüketmek istiyor olabilirsiniz. Haklısınız da, tadı çok güzel ve özellikle balığın yanına çok yakışıyor. Fakat kuşkonmazın zararları var mı? derseniz, asparagus sıkça tüketildiğinde gaz sorunu oluşturabiliyor ve idrarda kötü bir kokuya sebep olabiliyor. Alerjik bir sebze olduğu için dikkatli tüketmek gerekiyor.

Kuşkonmaz faydaları tarifi neye iyi gelir

Kuşkonmazdaki vitaminler ve mineraller

Asparagusun (kuşkonmaz) içinde yer alan vitaminler; başta folik asit olmakla birlikte, sırasıyla niyasin, pantotenik asit, piridoksin (b6 vitamini), riboflavin, tiamin, c vitamini, a vitamini, e vitamini ve k vitaminidir. Bu vitaminler hem diyet yaparken vücuttaki proteinin enerjiye dönüşmesini kolaylaştırır hem de cilt, saç, tırnak ve kemik sağlığı için önemli bir etkiye sahiptir.


Kuşkonmaz Asparagus Nedir? Faydaları Neler? Neye İyi Gelir?


Şeker yerine bal kullanın. Balda bulunan güçlü antioksidanlar kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler