Karnabahar neye iyi gelir? Kilo verdirir mi? Zayıflatır mı? Karnabahardaki vitaminler neler? Karnabaharın faydaları ne? Bu sebze hakkında bilmeniz gerekenler.

Karnabaharın Faydaları Ve Özellikleri Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Karnabahar neye iyi gelir? Kilo verdirir mi? Zayıflatır mı? Karnabahardaki vitaminler neler? Karnabaharın faydaları ne? Bu sebze hakkında bilmeniz gerekenler.

Karnabahar hakkında bilmeniz gerekenler

Karnabahar; tıpkı brokoli kara lahana, lahana ve brüksel lahanası gibi turpgillerdendir. Karnabahar kelimesi Latincedeki sap ve çiçek kelimelerinin birleşmesinden meydana gelmiştir. Karnıbahar Ön Asya ve Akdeniz Bölgesine özgü bir bitkidir. Bugün dünyanın pek çok yerinde, Amerikada ise en çok Kaliforniya'da yetiştirilmektedir.

Karnabahar türleri nelerdir?

Beyazdan yeşile pek çok karnabahar türü bulunmaktadır. En çok yetiştirilip yenilen beyaz karnabahardır. En az rastlananı ise mor karnabahardır. Tadı daha hafiftir ve pişirildiğinde rengi mordan yeşile döner.

Karnabaharın özellikleri faydaları nelerdir

Tüm turpgiller arasında karnabahar, kansere kadar pek çok hastalık riskini azaltan önemli bir bitkidir. Kanrabahar neye iyi gelir ve karnabaharın faydaları neler madde madde bakalım.

  • Besin değeri çok yüksektir
  • Lif oranı oldukça yüksektir
  • Kolin ve sülforafan açısından çok zengindir
  • İltihap gidericidir
  • Kansızlığa iyi gelir
  • Yaşlanmayı geciktirir

Karnabahar kilo verdirir mi? Yüksek oranda lif içeren karnabahar hemen hemen tüm diyet çeşitlerinin vazgeçilmezlerindendir çünkü tok tutma özelliği ön plandadır.

Kolin ne işe yarar?

Özellikle beyin sağlığı ve sinir sistemi için önemlidir. Kolin ne işe yarar dediğimizde aklımıza özellikle hamilelik dönemindeki olumlu etkileri gelmektedir. Hamile olan annelerin beslenmelerinde kolin içerikli sebzeler ve gıdalar eklendiğinde bebeklerdeki beyin gelişiminin çok daha sağlıklı olduğu gözlemlenmiştir.

Karnabahar neye iyi gelir

Kolinin faydalarından biri de beyindeki nörotransmitterlerin, sinir ağlarıyla iletişimini kolaylaştırmasıdır.

Dna sentezlenmesini destekler, unutkanlık ve alzheimer gibi semptomların oluşmasını engeller. Ayrıca kolesterolü de dengeler ve bu vesileyle kalp hastalıklarının oluşmasını da önler.

Karnabaharda hangi vitaminler var? Özellikleri neler?

Karnıbaharda çokça, güçlü birer antioksidan olan c Vitamini ve manganez bulunuyor. Öyle ki, bir tabak çiğ karnabahar, günlük C vitamini ihtiyacını karşılamaya yetiyor. Karnabahardaki vitaminler aynı zamanda lif, K Vitamni, folik asit, fosfor, potasyum ve tiyamin.

Karnabaharın faydaları nelerdir

Karnabaharın özelliklerinden en önemlisi onun bir superfood olması. Çünkü içindeki yüksek lif, B vitaminleri ve C vitaminleriyle birlikte aynı zamanda yine yüksek derecede karotenoid konsantrasyonuna sahiptir.

Karnabaharın faydaları nelerdir?

Karnabahar başta göğüs, prostat ve kolon kanseri olmak üzere pek çok kanser riskini düşürür. İçeriğindeki K Vitamini ve omega-3 yağ asitleri sayesinde kronik ağrılara, romatizmaya ve bazı hazımsızlık problemlerine iyi geliyor.

Karnıbahardaki selenyum bağışıklık sistemini korurken, içindeki glütasyon (glutatyon) ve sülfür ile ciğerlerdeki zehri temizliyor. Yani detoks etkisi var.

Folik asit ve B6 Vitamini ile kalp sağlığı için faydalıdır ve kolesterolü düşürür. Hamilelik ve diyet süreçlerinde tavsiye edilen başlıca yiyecekler arasında yer alır.

Karnabaharda gluten var mı? Eğer glutensiz beslenme planınız varsa içiniz rahat edebilir çünkü yok Bu yüzden de et, tavuk, balık gibi yiyeceklerin yanına karnabahar pilavı hazırlayabilirsiniz. Az suyla diri kalacak şekilde baharatlarla birlikte, rondodan geçirdiğiniz sebzeyi pişirip servis edebilirsiniz.

Karnabahar nasıl pişirilir

Karnabaharın beyaz olması için içine bir miktar limon veya elma sirkesi dökebilirsiniz. Bazı kişiler süt de ekliyor fakat sütün faydaları ve zararları isimli yazımda bahsettiğim sebeplerden ötürü bunu tavsiye etmiyorum.

Karnabahar nasıl pişirilir? Fırında, baharatlar ve az bir miktar su veya yağ ile pişirebilirsiniz. Aynı şekilde yine fırında soğan, sarımsak ekleyerek de pişirilir. Demin verdiğim tarifle karnabahar pilav tarifindeki gibi de yapabilirsiniz. Veya haşladıktan sonra karnabahar salatası da yapabilirsiniz.


Karnabaharın Faydaları Ve Özellikleri Nelerdir? Neye İyi Gelir?


Kolesterol seviyenizi dengede tutmak için yeşil çay, keten tohumu, biberiye, zencefil ve soya fasulyesi tüketin.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler