Hipoglisemi Nedir? Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
Hipoglisemi nedir? Hipoglisemi nedenleri ve belirtileri nelerdir? Hipoglisemi nasıl tedavi edilir?
Hipoglisemi nedir?
Hipoglisemi nedir? Akide şekerleri, bisküvi, lokum, gofret, çikolata, reçel, yaş ve kuru pastalar, şekerli içecekler, bütün hamurlu ve sütlü tatlılar basit şeker içerirler. Protein ve sebzelerin midede başlayan sindirimi, karaciğerde devam eder. Kan şekeri düzeyi ılımlı olarak yükselir. İnsülin de bu düzeyi ayarlamada yardımcı olur. Yaklaşık olarak 4 saat, normal bünyenin et ve sebze sindirimi için yeterlidir. Normal insan bünyesinin alıştığı sindirim alışkanlığı budur. Ama basit şekerlerin sindirimi daha ağızda başlar, aniden kan şekeri yükselir ve buna tepki olarak kanda insülin düzeyi artar.
Hipoglisemi nedenlerinin başında bu süreç gelir. Şeker hızla düşer ama insülin, binlerce yılın verdiği özellik nedeniyle, bu hızlı düşüşe ayak uyduramaz. Kandan çekilmesi daha uzun sürer ve kan şekeri normal sınırların altına iner, ki bu da hipoglisemiyi oluşturur. Kan şekerinin normal sınırların altına düşmesiye alarm durumuna geçilir. Bu durumda HPA yolu etkin hale geçerek karaciğeri, depo şekerini salmak üzere uyarır. Bu arada şekerle birlikte kolesterol de kanda yükselir.
Hipoglisemi belirtileri
Başlıca ve belirgin olarak bilinen hipoglisemi belirtileri şunlardır.- Yorgunluk
- Halsizlik
- Titreme
- Baş dönmesi
- Kulak çınlaması
- İsteksizlik
- Gerginlik hali
- Baş ağrısı
- Kas gerginliği
- Aşırı terleme
- Bulanık görme
Hipoglisemi tedavisi
Hipoglisemi ve şekerin zararlarından korunmak üzere glisemik endeksi az olan gıdalar yenmelidir. Glisemik endeks ne kadar yüksekse, basit şeker oranı ya da benzerliği o kadar fazladır. Sıkça hamurişi karbonhidrat ve şeker tüketiyorsanız bu allostatik yüklenmeye sebep olur. Ki vücudumuzun bu tür basit şekere ihtiyacı yoktur. Beyin şekerle değil, yağ ile çalışır.
Bu yüzden akdeniz diyeti veya isveç diyeti gibi bir diyet uygulayarak hipoglisemi tedavisine başlanabilir. Bir beslenme uzmanı ile çalışılmalıdır.
Şeker bağımlılığı
Allostaz etkisiyle kanda artan hormonlardan adrenalin ve kortizol, beyin duyarlılığını geçici süre normale döndürmesi nedeniyle insanlarda bağımlılık oluştururlar. Yenen şeker, oluşan allostaz ile salınan adrenalin ve kortizol, kişinin duyarlılığını azaltacak, oluşan geçici iyilik hali beynin şekerli gıdaları ve dolayısıyla allostazı etkin hale getirmesini kişiden isteyecek ve bunun sonucunda şeker bağımlısı haline gelinecektir.
Hipoglisemi Nedir? Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
Sık sık ve azar azar yemek bilinenin aksine sağlıklı değildir. Günde 2 öğün yiyin. Sağlıklı protein ve sebzelerle dolu tabaklar hazırlayın.
Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler
- Baklanın Faydaları Nelerdir? Bakla Neye İyi Gelir?
- Mutfakta İşinize Yarayacak 10 Süper Bilgi! Mutfak Tüyoları
- Protein Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Neler Yenir?
- Kilo Alma Diyeti Nasıl Yapılır? Hızlı Kilo Alma Yöntemleri
- Gluten İntoleransı Nedir? Gluten Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
- Likopen Nedir? Ne İşe Yarar? Likopenin Faydaları Zararları
- A Vitamini Faydaları | Nelerde Bulunur? Neye İyi Gelir?
- Çinkonun Faydaları Nelerdir? Çinko Eksikliği ve Çinko Nelerde Var?
- Isırgan Otu Faydaları Zararları Neler? Çayı Çorbası Nasıl Yapılır?
- Pırasanın Faydaları Neler? Pırasadaki Vitaminler Hangileri?