Gluten İntoleransı Nedir? Gluten Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Gluten İntoleransı Nedir? Nasıl Olur ve Geçer? Gluten Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Gluten intoleransı toplumlara göre değişmekle birlikte, gdosu ile oynanmış ve artık doğal olmayan gluten tüketimi yüzünden gün geçtikçe artmaktadır. Türkiyede gluten intoleransı oranı neredeyse %70 seviyesindedir.
Çoğu kişi kendisinde gluten alerjisi olduğunun farkında olmamakla birlikte, yaşadığı sağlık sorunları için doktorlara başvurmakta ve sonuç alamamaktadır. Bazen uzun süreli, ağır ilaçlarla tedaviler görüp, çoğu zaman "Bunun tedavisi yok, ömür boyu bu hastalıkla yaşayacaksın" gibi cümleler duymakta ve artık her gün ilaç içmeye mahkum olmaktadır.
Gluten intoleransı alerjisi belirtileri nelerdir?
Gluten intoleransı aslında açık ve belirgin bir şekilde belirtiler gösterir. Glutene alerjisi olan kişilerde görülen bazı semptom ve hastalıklar şu şekildedir :
- Saç dökülmesi
- Sinirlilik
- Dermatit veya egzama
- Baş ağrısı
- Kilo alamamak veya verememek
- Bilinç bulanıklığı
- Yorgunluk
- IBS, Kolit, Crohn hastalığı
- Bağışıklık sistemi hastalıkları
- Sindirim sorunları
- Eklem ve kemik ağrıları
- Vitamin ve mineral eksikliği
- Karın ağrısı
- Anksiyete veya depresyon
Gluten alerjisi belirtilerinden biri de gluten tükettiğinizde kalp atışlarınızda hızlanma yaşamanızdır. Ekmek veya makarna yediğinizde yarım saat bir saat içinde kalp atışlarınızda hızlanma yaşıyorsanız bu önemli bir belirtidir.
Gluten alerjisi nasıl tedavi edilir?
Gluten içeren tüm gıdalardan uzak durarak gluten intoleransını tedavi etmek mümkündür. Gluten zaman içinde, siz fark etmeseniz dahi mide ve bağırsak sisteminize hasar verir. Bir süre sonra geçirgen bağırsak sendromu ortaya çıkar ve bundan sonra ishal veya kabızlık, vitamin eksiklikleri, saç dökülmesi, cilt kuruluğu, baş ağrıları, eklem ağrıları gibi semptomlar kendini göstermeye başlar. Bu yüzden glutensiz beslenme diyetine başlamak gerekir.
Tamamen glutensiz bir diyet yaparak, semptomlar takip edilmeli ve mide bağırsak sisteminde oluşan hasarın giderilmesine dayalı bir yeme biçimi oluşturulmalıdır. Bu süre kişiden kişiye göre değişebilmekte fakat en az 6 ay bir yıl kadar bu diyetin yapılması tavsiye edilmektedir.
Gluten intoleransını tedavi ederken, yalnızca glutensiz beslenme ile değil aynı zamanda mide ve bağırsak sistemini de iyileştirme yönünde çalışılmalıdır. Marketten alacağınız glutensiz içeriklerde katkı maddeleri olduğunu unutmamanız gibi. Olabildiğince doğal ve organik beslenmelisiniz. Gluten alerjisi tedavisi süresince şeker ve süt ürünlerinden de uzak durulması önerilmektedir.
Süt alerjisi diyetini nasıl yapabileceğiniz ve süt alerjisi belirtileri hakkında daha önce bir yazı paylaşmıştım.
Gluten İntoleransı Nedir? Gluten Alerjisi Belirtileri ve Tedavisi
Çok yönlü bir yeşil yapraklı sebze olan pazı,''anti-stres minerali olarak kabul edilen magnezyumla yüklüdür. Magnezyum, kasların ve sinirlerin gevşeyip rahatlamasını sağlar.
Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler
- Havuç Yaprağı Nasıl Yapılır? Faydaları Ve Zararları Neler?
- D Vitamini Ne İşe Yarar? Eksikliği Fazlalığı Belirtileri
- Beyaz Lahana Neye İyi Gelir? Faydaları Ve Zararları Neler?
- Zone Diyeti Listesi Nedir? Nasıl Yapılır? Öğünler
- Sibel Can Diyeti Nedir? Sibel Can Nasıl Zayıfladı?
- Nori Yosunu Nedir? Faydaları Nelerdir? Nasıl Yenir?
- Metabolizma Nedir? Nasıl Çalışır? Nasıl Hızlandırılır?
- Faranjit Neden Olur? Nasıl Geçer? Doğal Faranjit Tedavisi
- Hafızayı Güçlendirmek İçin Ne Yapmalıyız?
- Salata Tarifleri : Diyet Makarna Salatası Tarifi