Glutamin Ne İşe Yarar? Faydaları Neler? Ne Zaman Kullanılır?
Glutamin ne işe yarar? Faydaları neler? Glutamine ne zaman nasıl ve hangi hastalıklarda kullanılır? Ülseratif kolit, ibs, ibd, crohn bağırsak üzerinde etkili.
Glutamin nedir? Mide ve bağırsaktaki hücrelerin sağlıklı bir şekilde yapılanması, büyümesi ve çalışması için gerekli olan bir amino asittir. Glutamine toz şeklinde supplement olarak kullanılabilir, ayrıca bazı gıdalardan da doğal yollarla alınabilir.
Glutamin kaslarda üretilir ve kan dolaşımıyla organlara dağıtılır. Mide bağırsak hastalıkları ve bağışıklık sistemi sorunları üzerinde etkilidir. Vücuttaki çeşitli organlara nitrojen ve karbon sağlanması çok önemlidir.
Özellikle ameliyat sonrası veya ciddi yaralanmalar, organlarda oluşan hasarlardan sonra nitrojenin iyileştirici gücü devreye girer. İşte bu nitrojenin 1/3 ü glutaminden gelir.
Vücut her zaman kendini iyileştirmeye çalışan harika bir sisteme sahiptir. Bu yüzden bu tür durumlarda eğer ürettiğinden fazla glutamin kullanırsa, kaslarda kayıplar oluşur. Özellikle HIV/AIDS hastalarında bu durum sıklıkla gözlemlenir. Bu durumda glutamine takviyesi kullanılır.
Glutamin ne işe yarar? Faydaları neler?
Glutaminin farklı formları vardır. L-alanyl-L-glutamine, glycyl-L-glutamine hidrat ve glutamine peptit. Bu noktada doktorunuzun uygun gördüğü formu, yine onun uygun gördüğü dozda kullanmak faydalı olacaktır. Şimdi bakalım glutamin ne işe yarar, hangi hastalıklarda kullanılır ve faydaları neler.- Orak hücre anemisi
- Ağır yanıklar
- HIV/AIDS
- Kas atrofisi
- Kanser tedavisi sırasında
- Ağız iltihabı
- İshal
- Crohn hastalığı
- Çölyak hastalığı
- İBD, İBS
L-Glutamine kullanmaya düşük dozlarda başlamak gerekir. Hamileler, emzirenler, karaciğer ve böbrek hastalığı olanların özellikle doktora danışarak kullanması önerilir.
Sindirim sisteminin bozulması belirtileri her zaman çok açık olmayabilir. Ve ilk aşamalarda alınacak olan tedbirler ciddi hastalıkları önleyebilir.
Glutamin ne zaman kullanılır? Sabah aç karnına veya yemeklerden en az iki saat önce yine aç karnına iken kullanılır. Ortalama olarak günlük 5-45 gr arası, 6 hafta boyunca hastalığın durumuna göre kullanılır.
Doktorunuz tarafından gerek görülürse tedavi sürecinde maya ve mantar enfeksiyonları üzerinde etkili bitkisel yağlar da beslenme sürecine eklenebilir.
Glutamin içeren besinler
L-glutamine toz şeklinde supplement olarak günlük belli dozlarda kullanılabilir. Ancak doğal yollarla da glutamin içeren besinler günlük beslenme programına eklenebilir.- Organik et, tavuk, balık
- Yumurta, ricotta peyniri, ciğer
- Turp, pancar, kırmızı lahana, ıspanak, havuç
- Maydanoz, papaya, brüksel lahanası
- Kereviz, kale, miso, ilikli kemik suyu
- Barbunya, kuru fasulye, kuşkonmaz
- Fındık, badem, ceviz
Bağırsak yapısını koruyan ve güçlendiren, glutatyon üretimini artıran, vücudun pH dengesini düzenleyen, hafıza ve öğrenme yeteneğini artıran glutamine ibs, crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi hastalıklarda özellikle etkilidir.
Tatlı krizlerini önleyebilir, kilo vermeye yardımcı olabilir, insülin hassasiyetini azaltabilir, glukoz metabolizmasına olumlu etkileri olabilir. Doktorunuza danışarak ne zaman nasıl kullanılır ve ne kadar kullanmak gerekir öğrenebilirsiniz.
Glutamin Ne İşe Yarar? Faydaları Neler? Ne Zaman Kullanılır?
Ellerinizi sık sık yıkayın. Sıvı sabunlar yerine organik kalıp sabunları tercih edin.
Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler
- Faranjit Neden Olur? Nasıl Geçer? Doğal Faranjit Tedavisi
- Zayıflama İlaçları Zararlı Mı? Yan Etkileri Var Mı?
- Diyet Yemekleri Nasıl Hazırlanır?
- Doğal ve Sağlıklı Beslenme Nedir? Sağlıklı Beslenmenin Faydaları
- Gerçekten Şişman Mıyım? Beden Kitle Endeksim Kaç Olmalı?
- Jackfruit Nedir? Jak Meyvesi Neye İyi Gelir Faydaları Neler?
- Katarakt Glakom ve Gözdeki Sarı Noktalar | Göz Sağlığı
- 140 Kilodan 50 Kiloya Düştü! Nasıl Kilo Verdi?
- Havucun Faydaları Kalorisi Nedir? Havuçtaki Vitaminler Ve Mineraller
- K Vitamini Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları Nelerdir?