Gıda zehirlenmesi neden olur, ne kadar sürer, ne zaman ortaya çıkar, nasıl geçer tedavisi nasıl yapılır? Gıda zehirlenmesinin belirtileri ve sebebi nedir?

Gıda Zehirlenmesi Belirtileri | Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Gıda zehirlenmesi neden olur, ne kadar sürer, ne zaman ortaya çıkar, nasıl geçer tedavisi nasıl yapılır? Gıda zehirlenmesinin belirtileri ve sebebi nedir?

Gıda zehirlenmesi neden olur? Bakteri veya virüs taşıyan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesiyle ortaya çıkar. Çoğunlukla kusma ve ishal yanında bazı semptomlar ile kendini belli eder.

Salmonella, norovirüs, kampilobakter, rotavirüs, e.coli, listeriya, şigella, klostridium perfringens gıda zehirlenmesine sebep olan bakteriler ve etkenler arasında ilk sırada yer alır. Ayrıca giyardiyaz, kriptosporidyoz ve amebiyazis (amibiyaz) gibi parazite bağlı hastalıklar oluşturabilirler.

Gıda zehirlenmesi tedavisi ne iyi gelir nasıl geçer

Parazite bağlıysa 10 gün içinde ortaya çıkar ve tedavi edilmezse haftalarca veya aylarca sürebilir fakat diğer koşullarda gıda zehirlenmesi ne kadar zamanda belli olur denildiğinde bu süre yaklaşık 6 saattir ve belirtiler 3-5 gün kadar sürer.

Gıda zehirlenmesi belirtileri

Sıklıkla kusma ve ishal olarak ortaya çıkan gıda zehirlenmesi belirtileri arasında şunlar da yer almaktadır.

  • Mide bulantısı
  • Kusma
  • Baş ağrısı
  • İshal
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Kas ağrıları
  • Karın ağrısı
  • Ateş
  • Soğuk terleme
  • İştah kesilmesi

24 saat içinde en az 3 kez ishal görülür. Gaitada bazen kan veya sümük olabilir. Karın ağrısı tuvalete gidildikçe azalma gösterebilir. Kişiye bir an sıcak basabilir, kısa bir süre sonra üşüme görülebilir. İshal ve kusma çoğunlukla 1 veya 2 gün içinde geçer.

Gıda zehirlenmesi belirtileri

Eğer yüksek ateş, gaitada kan veya kan kusmak, su içememek, yoğun karın ağrısı yaşarsanız veya diyabet hastası iseniz, böbrek hastalığınız varsa, 60 yaş üzerindeyseniz, hamileyseniz, IBD veya kalp hastalığınız varsa, herhangi bir bağışıklık sistemi hastalığınız varsa ve bu semptomlar 3-4 günden fazla sürerse acil olarak doktora başvurmanız gerekir.

Gıda zehirlenmesi nasıl geçer? Gıda zehirlenmesine ne iyi gelir?

Özellikle günlük olarak ortalama 2-3 litre civarında su içmek şarttır. Gıda zehirlenmesi nasıl geçer denildiğinde bu ilk sırada yer alır. Bunun dışında gıda zehirlenmesine ne iyi gelir tedavisi için neler yapılmalıdır şimdi bunlara bakalım.

  • Yavaş yavaş ve toplamda 2-3 litre su tüketmek
  • Alkol, kahve, tuz tüketmemek
  • Yağlı, baharatlı yiyecekler tüketmemek
  • Kişisel ve çevresel hijyen sağlamak
  • Gazlı, şekerli gıdalar tüketmemek
  • Hazır ve paket gıdalar tüketmemek

Evdeki her kişinin (hasta olan kişi de dahil olmak üzere) ellerini sıkça sabun ve ılık suyla yıkaması, çamaşırların yüksek ısıda yıkanması, herkesin ayrı havlu kullanması, ev ortamının temizlenmesi, ortamda ekstra hijyen sağlanması gerekir. Kişisel hijyen sağlamak herkes için çok önemlidir.

Gıda zehirlenmesi ne kadar sürer? Yaklaşık olarak 3-5 gün kadar sürer ve belirtiler giderek azalır. Eğer azalmıyorsa doktora başvurmak gerekir. Özellikle bakteriye bağlı durumlarda semptomlar aylarca sürebilir ve böbrek, beyin, kasları etkilemeye başlar. Bu yüzden mutlaka kontrol altına alınması gerekir.

Gıda zehirlenmesi niye olur? Özellikle az pişmiş kırmızı et, yiyeceklerin yeterli soğuklukta saklanmaması, dışarıda bekletilmesi, hasta biri tarafından yiyeceğe dokunulmuş olması, bakterilerin veya virüsün başka bir yerden çapraz bulaşma ile besine bulaşmış olması, yiyeceğin yeteri kadar ve gerekli şekilde yıkanıp temizlenmemiş olması, son kullanım tarihinin geçmiş olması, defalarca ısıtılarak tüketilmesi en çok bilinen sebepler arasındadır.

Hangi besinler gıda zehirlenmesi yapar? Akla ilk olarak çiğ yumurta, iyi pişmemiş kırmızı et, süt ve süt ürünleri gelir. Bunların yanı sıra deniz kabukluları, sandviçler, hazır gıdalar, salam sucuk sosis ve peynir içeren gıdalar da listede yer almaktadır.

Sağlıklı beslenme ve bağışıklık sistemini korumak

Gıda zehirlenmesi nasıl önlenir? dediğimizde karşımıza sağlıklı beslenme, bağışıklık sistemini güçlendirmek, korumak ve probiyotikler çıkar. Bu alanda önemli olan iyi bakteriler Lactobacillus rhamnosus ve Saccharomyces boulardii olarak bilinir.

Yetişkinlerde günlük ortalama 2 litre su içmek, taze besinler tüketmek, düzenli egzersiz ve meditasyon yapmak bizi pek çok hastalığın oluşmasından ve tutunmasından koruyan faktörlerdir.


Gıda Zehirlenmesi Belirtileri | Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?


Kolesterol seviyenizi dengede tutmak için yeşil çay, keten tohumu, biberiye, zencefil ve soya fasulyesi tüketin.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler