Fibromiyalji nedir? Neden olur? Belirtileri neler? Migren mi kulunç mu fibromiyalji sendromu noktaları nerelerde? Geçer mi? Tedavisi nasıldır? Ne kadar sürer?

Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Neler? Nasıl Geçer?

Fibromiyalji nedir? Neden olur? Belirtileri neler? Migren mi kulunç mu fibromiyalji sendromu noktaları nerelerde? Geçer mi? Tedavisi nasıldır? Ne kadar sürer?

Bazen özellikle bazı bölgelerde, bazen vücudun bir kaç bölgesinde ve bazen de sadece belli bölgelerde yoğun ağrıya sebep olan; beraberinde yorgunluk, halsizlik, uyku problemleri ile duygusal ve zihinsel strese sebep olan fibromiyalji sendromu olarak da geçen durumdur.

Fibromiyalji neden olur? Çoğunlukla travma sonrası, ameliyat sonrası, enfeksiyon ve yangıya bağlı olarak veya belli bir psikolojik stresin ardından olur. Kadınlarda daha sıklıkla rastlanır.

Fibromiyalji nedir dediğimizde ağrıyla birlikte aynı zaman migren türü baş ağrısı, eklem hastalıkları, ibs kolit crohn hastalığı gibi bağırsak hastalıkları ve anksiyete, depresyon ile birlikte görülen bölgesel veya bazen tüm vücuda dağılan ağrılar olarak açıklayabiliriz.

fibromiyalji noktaları

Resimde gördüğümüz, fibromiyalji noktalarıdır. Bu noktalara dokunulduğunda yoğun bir ağrı hissedilir ve ağrıların başlangıç merkezi olarak görülür.

Fibromiyalji tedavisi var mı? Evet, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kapsamlı bir tedavi gerekir. Bundan birazdan bahsedeceğim.

Fibromiyalji nedir? Belirtileri nelerdir?

Migren mi kulunç mu derken, tetik noktaları keşfedilir ve bunun aslında fibromiyalji olduğu anlaşılır. Çünkü aradaki belirgin fark budur. Bir kişide önce migren olabilir daha sonra fibromiyalji ortaya çıkabilir. Belirtileri neler bakalım.

  • Belli noktalardan yayılan ağrı
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Depresyon, uyku bozuklukları
  • Beyin sisi
  • Sindirim sistemi sorunları
  • Göğüs ağrısı
  • Görme ile ilgili sorunlar
  • Ağrılı idrar

Özellikle sabah uyandığımda bacaklarım ağrıyor veya sabah sırt ağrısı yaşıyorum diyorsanız aynı zamanda uykuya dalmakta zorlanıyor ve ishal, kabızlık, gaz, mide ağrısı gibi şikayetleriniz de varsa fibromiyalji belirtileri listesini bir kez daha kontrol etmenizde fayda olabilir.

fibromiyalji ağrısı atakları

Kişilerde 3-4 gün süren migren ağrısı görülür. Bu ağrının merkezi sırt, boyun olabilir. Tüm vücut kontrol edildiğinde dizlerde veya farklı noktalarda da ağrılar bulunur. Bu noktalar dışında kişi sanki kolunu bacağını bir yere vurmuş gibi o bölgelerde de ağrı hisseder.

Göz ve ağıda kuruluk da görülür. Aynı zamanda dilde beyazlık veya sarılık da gözlemlenir.

Fibromiyalji nasıl geçer, tedavisi nasıl yapılır?

Fibromiyalji tedavi edilir mi veya bunun tedavisi var mı? Hangi doktora gitmek gerek? gibi sorular sıklıkla karşımıza çıkar. Öncelikle söyleyelim fibromiyaljinin tedavisi var. Yani bu yoğun ağrıları hayatım boyunca çekmek zorunda mıyım diye düşünenlerin için hayır, bu bir kader değil diyebiliriz.

Bilmemiz gereken önemli şeylerden biri fibromiyalji tedavi edilmezse ne olur? Uzun vadede tüm hareket sisteminizi etkiler. Tutma, kaldırma, eğilme ve hatta yürüme gibi hareketlerin kısıtlanmasına sebep olur. Bununla birlikte yaşam kalitesini düşürür ve kök sebebe bağlı olarak kanser gibi başka hastalıklar da ortaya çıkabilir. Peki fibromiyalji tedavisi ne kadar sürer? Bu kişiden kişiye göre değişir ama genel olarak 6 ay ile 1 yıl arasında sürer.

Fibromiyalji tedavisi bir kaç aşamalı, kapsamlı ve hastanın neredeyse hayatının büyük bir kısmında yapacağı değişikliklere bağlı olarak sonuç verir.

  • Egzersiz, tai chi, yoga, kas güçlendirme
  • Steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar
  • Üç halkalı antidepresanlar
  • Ağrı kesiciler, kas gevşeticiler
  • Beslenme değişikliği diyet
  • Davranışsal psikoterapi
  • Akapunktur, hacamat, nöroterapi
  • Vitamin, mineral ve hormonların dengelenmesi

Fibromiyalji tedavisi bitkisel yardımcılarla desteklenebilir. Beslenmenin düzenlenmesi kilit noktadır. Gluten, şeker, süt ve süt ürünleri, baklagiller bir süreliğine beslenme listesinden çıkartılmalıdır. Kişniş, zerdeçal, karabiber gibi baharatlar destekleyicidir.

Kişinin hayatındaki stres faktörleri azaltılmalı ve kişinin stres yönetimi üzerinde çalışması gerekir. Hayatına mutlaka egzersiz sokmalı ve özellikle sırt, omuz kaslarını kuvvetlendirmelidir.

Fibromiyalji ilaçları kişinin detaylı tahlilleri yapıldıktan sonra doktoru tarafından verilmeli aynı zamanda diyet listesi hazırlanmalı, vitamin mineral ve hormon seviyeleri dengelenmelidir. Koenzim Q10 kullanımının fayda sağladığı görülmüştür.

Fibromiyalji atakları sırasında ne yapılmalı? Sıcak banyo, bölgeye sıcak su torbası, hareket ve B vitamini takviyesi (niyasin) ataklar başladığında hafifletici etkiye sahiptir. Fakat bu atakların şiddetinin ve sıklığının azalması için mutlaka mide bağırsak sistemindeki hasarlar kontrol edilip giderilmelidir.

Fibromiyaljiye hangi bölüm bakar yani fibromiyalji için hangi doktora gitmek gerekir dediğimizde buradaki en önemli şey doktorun fonksiyonel tıp alanında uzman olmasıdır. Bu tür doktorlar kapsamlı şekilde tedaviyi gerçekleştirir.

Fibromiyaljiye iyi gelen ve gelmeyen yiyecekler

Bu liste şişkinliğe iyi gelen yiyecekler listesiyle çok benzerdir.

fibromiyaljiye iyi gelen yiyecekler

Tüketilmemesi gereken, iyi gelmeyen yiyecekler arasında gluten, şeker ve şekerli yiyecekler içecekler, süt ve süt ürünleri, alkol, sigara, kahve, işlenmiş gıdalar, kızartmalar, dana eti, sirke turşu yoğurt kefir gibi fermente gıdalar yer alır.


Fibromiyalji Nedir? Belirtileri Neler? Nasıl Geçer?


Aspririn kalp rahatsızlıkları ve kalp krizi riskini düşürür.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler