Eliminasyon diyeti nedir? Nasıl yapılır? Örnek menü. Kimler eliminasyon diyeti yapmalı? Öğün listesi hangi yiyecekleri içermeli? Ne kadar süre yapmak gerekir?

Eliminasyon Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Örnek Liste

Eliminasyon diyeti nedir? Nasıl yapılır? Örnek menü. Kimler eliminasyon diyeti yapmalı? Öğün listesi hangi yiyecekleri içermeli? Ne kadar süre yapmak gerekir?

Yemek, vücudun benzinidir. Bize enerji verir. Fakat bazı durumlarda bunun aksine enerjimizi düşürüp, bizi daha halsiz, yorgun ve hasta edebilir de.

Eliminasyon diyeti nedir? Bazı besin gruplarının bir süreliğine tamamen öğünleri içermemesi, bu aşamadan sonra sistemin onarılması ve bu besinlerin daha sonra tekrardan ve yavaş yavaş listeye eklenmesi olarak özetleyebiliriz.

Eliminasyon Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Kendim eliminasyon diyeti yapabilir miyim? Mutlaka fonksiyonal tıp alanında uzmanlaşmış bir diyetisyen ve beslenme uzmanı eşliğinde yapılmalıdır. Elbette semptomlara göre bazı gıda gruplarını hayatımızdan çıkartabiliriz ve faydasını da görebiliriz. Fakat bu besinlerin vücudumuzda oluşturduğu hasarı bilmek ve bunu onarmak da gerekir.

Yani ekmek yiyince karnım şişiyor kabızlık oluyor veya süt içtiğimde ishal oluyorum ya da saçlarım kaşınıyor pis kokuyor dökülüyor ne yapabilirim diye düşünüyorsanız, bunun sebebi vücudunuzda bazı besin gruplarına reaksiyona sebep olmasıdır. Bu durumda eliminasyon diyeti yapılmalıdır. Fakat ne semptomlar bu kadarla kalıyor ne de bu, kolay bir diyet.

Günümüzde artık gluten intoleransı olmayan neredeyse kimse yok. Aynı şekilde süt de vücudumuzda tahribata yol açıyor. Çünkü bu gıdalar artık doğal değil. Tıpkı marketlerden aldığımız ambalajlı ürünler gibi.

Eliminasyon diyetini kimler yapmalı?

Gıda intoleransı biden fazla besine karşı olabilir. Özellikle bağırsaklar hasar görmüşse. Eliminasyond diyetini kimler yapmalı hangi semptomları yaşayanlar yapmalı örneklendirelim.

  • Yemek sonrası gaz
  • Şişkinlik
  • Sisli beyin
  • Depresyon
  • Kronik ishal
  • Kronik kabızlık
  • Kronik yorgunluk
  • Migren ve baş ağrıları
  • Kemik ve kas ağrıları
  • Ciltte kaşıntı döküntü
  • Konsantrasyon zorluğu
  • Nefes kesilmesi
  • Vücutta mantarlar ve pis koku

Bu semptomlar kontrol altına alınmazsa nelere yol açar? fibromiyalji, romatoid artrit, sedef hastalığı, ms hastalığı, crohn hastalığı, IBS, çölyak hastalığı, kronik karaciğer hastalığı, diyabet, polikistik over, pek çok kanser türü.

Eliminasyon Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır?

Bu hastalıkların çoğu klasik tıp doktorları tarafından ilaçla kontrol altına alınmaya veya hafifletilmeye çalışılır ancak uygulanması gereken şey eliminasyon diyetidir. Çünkü yanlış beslenme sonucu kişinin bağırsaklarında hasar meydana gelmiştir. Bu hasar sonucunda artık tükettiği gıdalar gerektiği şekilde parçalanıp dışarı atılmaz.

Bir sonraki aşamada gıda parçaları bağırsaktaki minik hasarlı bölgelerden kana karışmaya başlar, ki bu nokta kronik hastalıkların oluşmasına sebep olur çünkü sistemde inflamasyon oluşmuştur. Kişi bu noktada, listedeki belirtileri kronik bir şekilde ve yoğun olarak hissetmeye başlar.

Eliminasyon diyeti nasıl yapılır?

Dört aşamalı bir diyettir. İlk aşamada belli gruptaki gıdalar kesilir, ikinci aşamada sistem temizlenir, üçüncü aşamada sistem iyileştirilir ve dördüncü aşamada besinler tekrar hatırlatılır. Eliminasyon diyeti nasıl yapılır dediğimizde bunun bir haftalık kısa bir sürede yapılabilecek bir diyet olduğunu düşünmemek gerekir. Kiminde 6 ay sürer kiminde 1 yıl kiminde ise 3 yıl. Buna doktorunuz karar vermelidir.

Eliminasyon Diyeti Yapmak

Semptomlarınızı kontrol altına almak için aip diyeti veya aralıklı oruç diyeti de yardımcı olabilir fakat bu diyetleri kendiniz yaptığınızda neyi ne zaman nasıl yapmanız gerektiğini tam olarak bilemeyebilirsiniz.

Eliminasyon diyetinde mutlaka listeden çıkartılması gereken besin grupları hangileridir?

  • Tüm süt ve süt ürünleri
  • Tüm unlu gıdalar, gluten
  • Kafein
  • Baklagiller
  • İşlenmiş etler
  • Deniz kabukluları
  • Şeker
  • Yumurta
  • Soyalı gıdalar

Eliminasyon diyeti listesi bu kadarla kalmıyor. Alkol, sirke, kefir, yoğurt, turşu, avokado, çay, kahve, alkol, patates ve limoni portakal, mandalina, elma, karpuz gibi meyveler. Kuru meyveler, yer fıstığı, salam, sucuk, sosis gibi şarküteri gıdaları da beslenme listesinden çıkartılmalı. Patlıcan gibi gölge sebzeler, havuç, patates, pirinç gibi nişastalı gıdalar da listede yer almamalı.

Eliminasyon diyeti listesi

Peki ne yiyeceğiz? Geriye hiç bir şey kalmadı dediğinizi duyar gibiyim. Eliminasyon diyeti örnek menü içerisinde fırında karnabahar, brokoli, kabak, çam fıstığı, kuzu eti, mevsim balığı tüketilebilir. Diyet listesi kişiye göre doktor tarafından hazırlanmalıdır. Buradaki bilgiler sadece örnek olması amacıyla verilmiştir. Eğer yoğun gaz probleminiz varsa çiğ sebze tüketmemelisiniz mesela.

Yabanmersini, basmati pirinç, hindistan cevizi yağı, tatlandırılmamış badem sütü, chia tohumu gibi gıdalar ilk aşamadan sonra listeye eklenebilir. İlk aşamada pek çok gıda liste dışı bırakılacağı için zorlanır mıyım acaba diye düşünebilirsiniz, açlık krizine girer miyim? veya şekerim düşer mi gibi sorular gelebilir aklınıza. Bunları yaşamayacağınıza emin olabilirsiniz.

Eliminasyon diyeti yapanlar kendilerini önce ve kısa bir süre için çok daha halsiz hissedebilirler veya semptomlarında bir anlık artış gerçekleşebilir bu normaldir. Sistem iyileşmeden önce, kötüleşme sendromu gösterebilir. Bu aşamaların sağlıklı bir şekilde kontrol altına alınması için uzmanla çalışmak gerekir.

Yine ilk aşamalarda örneğin eliminasyon diyeti kahvaltı olarak çorba içilebilir, organik tavuk veya kuzu eti tüketilebilir. Frambuaz, yabanmersini gibi meyvelerle, size serbest ise smoothie hazırlanabilir.


Eliminasyon Diyeti Nedir? Nasıl Yapılır? Örnek Liste


Yüzüne kapatılan kapılar ile kararlılığın, arkandan kapatılan kapılar ile de cesaretin test edilir. // Tayfun Topaloğlu

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler