Diyet yaparken oruç tutmamak zararlı mı? Metabolizma yavaşlar mı? Ramazanda diyet iftar yemekleri ve az kalorili iftariyeler tercih etmelisiniz.

Diyet Yaparken Oruç Tutmak | Oruç Tutarak Zayıflanır Mı?

Diyet yaparken oruç tutmamak zararlı mı? Metabolizma yavaşlar mı? Ramazanda diyet iftar yemekleri ve az kalorili iftariyeler tercih etmelisiniz.

Oruç tutarak kilo veremezsiniz

Diyet yaparken oruç tutmamalısınız. Obezite (şişmanlık) sorunu olan kişiler, ramazan ayını bir diyet yapma fırsatı olarak görebilirler. Oysa oruç tutmakla kilo verilmez. Elbette burada bahsettiğimiz oruç aralıklı oruç değildir. Ramazan ayında sağlıklı insanlar bile, uzun süren açlığın ardından aşırı biçimde yemek yediği için ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşırlar. Bu şekilde yapılan yanlış beslenmelerde, kişiler hem kilo alırlar hem de ülser, kabızlık gibi problemlerde artma görülür.

Diyet iftar yemekleri

İftarda özellikle iftariye adı altında yenen şarküteri ağırlıklı ürünler, hamur işi yiyecekler, pide ve tatlılar, yüksek kalorili oldukları için oruç tutan kişilerde kilo artışına sebep olur. Kilo artışına bağlı olarak kan yağlarında ve tansiyonda artış olabilir.

oruç tutarak zayıflanır mı?

Oruç tutmak metabolizmayı yavaşlatır

Gün boyu aç kalmak, metabolizma hızını yavaşlatarak, alınan besinlerin yağ haline gelmesini kolaylaştırır. Bu durumda da kilo alırsınız. Ramazan ayında özellikle daha da hareketsiz kalınır. Bu yüzden iftarda yavaş ve az miktarda yiyip, bir kaç saat sonra öğün takviyesi yapılabilir. Hem sağlık hem de ekonomik davranma açısından iftariyelerin çeşidini ve miktarını azaltmak gerekir.

Diyet yaparken oruç tutmak zararlı mı?

Ramazan ayında yemek saatlerinin değişmesine rağmen dengeli ve yeterli beslenmek yine de mümkün olabilir. Ramazan ayında da normal zamanlarda olduğu gibi azar azar ve sık beslenilmelidir. Gece tüketilen besinler, uykuda metabolizma hızı düştüğü için daha kolay yağa çevrilirler. Bu yüzden Ramazanda sahura mutlaka kalkılmalı, öğün sayısı arttırılmalı, öğünlerde tüketilen besinlerin miktarı ve kalorisi normal zamandakine benzer olmalıdır.

oruç tutarken diyet yapmak zararlı mı

Diyet yaparken oruç tutmak zararlı mı? Eğer kısıtlı şekilde, çok az miktarda yiyecek tüketirseniz evet. Günlük 2,5 litre su ve sıvı tüketilmelidir. Geceleyin ve sahurda bol su içilmeli, kahve ve gazozlu içecekler tüketilmemelidir. Kızartmalar, hamurlu yiyecekler ve tatlılardan uzak durulması önemlidir.

Besin değeri yüksek bir tabakla 16 8 aralıklı oruç yapar gibi yapabilirsiniz.

Oruç tutarak zayıflanır mı?

Ramazan ayı öncesi şeker hastalarının tam bir muayeneden geçmesi gerekir. Kan şekeri 140 altında olan ve insülin kullanmayan ikinci tip şeker hastaları oruç tutabilir. İçeceklerde ve yiyeceklerde yapay tatlandırıcı kullanmayın.


Oruç tutarak zayıflanır mı? sorusu için ramazanda kilo vermek için nasıl yemek gerekir? isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Asabi şeker hastalığı

Ramazan'ın getirdiği en olumlu yönlerden biri, kişiyi disipline sokması, iç barışı sağlaması, öfke ve düşmanlıkları azaltmasıdır. Bu durumdan en çok, asabi olarak şekeri veya tansiyonu yükselenler faydalanırlar. Hekimlerin önerdiği "Stres yapmayınız" tavsiyesi, bu kutsal ayın etkisiyle gerçekleşir. Bu yüzden ramazan, asabi şekeri olanlar için olumlu geçecek bir aydır.


Diyet Yaparken Oruç Tutmak | Oruç Tutarak Zayıflanır Mı?


Başlamak için mükemmel olmak zorunda değilsin; fakat mükemmel olmak için başlamak zorundasın. // Zig Ziglar

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler