Ağız diş eti ve diş sağlığını korumak için neler yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz? Hangi vitaminler alınmalı? Neler yapılmalı?

Ağız ve Diş Sağlığı İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Ağız diş eti ve diş sağlığını korumak için neler yapmalıyız? Nelere dikkat etmeliyiz? Hangi vitaminler alınmalı? Neler yapılmalı?

Ağız, diş eti ve diş sağlığı için neler yapmalıyız?

Dişlerimizi her gün ortalama üç kez fırçalamak ve diş ipiyle temizlemek, ağız ve diş sağlığını korumak için şart. Ayrıca doğal fiş fırçaları ve macunlar kullanmak da önemli. Mesela bambu diş fırçası gibi. Fakat doğru beslenme de bir o kadar önemli.

ağız ve diş sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz

Diş sağlığına iyi gelen besinler hangileri?

Tüm yiyecek gruplarında yer alan besleyici gıdaları hayatımıza sokarak, diş ve diş eti sağlığını da korumuş oluruz. Günlük menümüzde mutlaka meyve, sebze, protein, şekersiz yiyecekler ve tam tahıllı gıdalar bulunmalı. Bu gıdalar genel sağlığımız için olduğu kadar oral sağlık için de önemli.

Dişlere iyi gelen yiyecekler

Dişlere ve diş etlerine en iyi gelen yiyecekleri şu şekilde sıralayabiliriz.

Ağız ve diş sağlığı için gereken vitamin ve yiyecekler

Kalsiyum açısından zengin olan az yağlı veya yağsız doğal keçi sütü, yoğurt, peynir, tofu, somon balığı, badem ve yeşil yapraklı sebzeler güçlü kemik yapısı için önemlidir ve dişlerin korunmasını sağlar.

Yumurta, balık, et ve süt ürünlerinde bulunan fosfor dişleri güçlendirir. Ayrıca manolya kabuğu da çürükler üzerinde etkilidir.

Diş eti sağlığını korumak için meyvelerde, domates, biber, patates, brokoli ve ıspanakta bulunan C Vitamini de günlük olarak almamız gereken bir vitamindir.

Diş ve Diş eti Sağlığı

Çerezler de ağız sağlığı için faydalıdır. Fakat unutmayın ki ağzınıza her giren şey, dişlerinizde asit oluşmasına sebep olur. Bu yüzden ana öğün aralarında sürekli olarak atıştırmamaya özen göstermelsiniz.

Diş sağlığına kötü gelen yiyecekler

Sert ve yapışkan şekerli yiyecekler diş sağlığı için kötüdür. Bunların yerine çiğ sebzeler, meyveler, sade yoğurt, peynir, süt ve mısır yiyebilirsiniz. Dişlerinizi her yemekten sonra fırçalamaya özen gösterin. Böylece diş çürümesini engelleyebilirsiniz. O anda dişlerinizi fırçalamak mümkün değilse, suyla gargara yaparak yemek atıklarını temizleyebilirsiniz. Altı ayda bir diş doktoruna gidip genel bir kontrolden geçmeyi de unutmayınız.

Bembeyaz bir gülümseme!

Herkes düzgün dişlere sahip olmak ve bembeyaz bir gülümseye ile etrafına ışık saçmak ister. Bu aslında zor değil. Genetik olarak dişler de aileden etkilenir fakat biz elimizden geldiği kadar ağız ve diş sağlığı için nelere dikkat etmeliyiz? sorusunun cevaplarına odaklanırsak, bu kaderi de o derecede değiştirebiliriz.

Şekerli gıdalar ve içecekler, alkol, sigara kullanımı, çoğu peynir grubu dişlere zarar verebilir. Olabildiğince çok sebze ağırlıklı beslenmek tüm vücut için en sağlıklı olandır.

ağız ve diş sağlığı için neler yapmalıyız

Yazıyı bitirmeden önce ağız ve diş sağlığı için neler yapılmalı sorusuna yanıt olarak bir de limonu eklemek isterim. Asit oranı yüksek olan limonu tükettikten sonra su içerek veya gargara ile ağzımızı çalkalamamız gerekir.

Ağız ve diş sağlığı için hangi vitaminler alınmalı? C vitamini, Kalsiyum, D vitamini ve demir bu listede en başta gelenlerdir. Rutin kan tahlillerinizde bunları kontrol ettirmeyi ve düzenli olarak diş hekimine gitmeyi ihmal etmeyiniz.


Ağız ve Diş Sağlığı İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?


Aspririn kalp rahatsızlıkları ve kalp krizi riskini düşürür.

Sağlıklı yaşam ve beslenme ile ilgili bilmeniz gerekenler